Fantastiske klitoris

Mange tror at klitoris kun er den lille tappen som vi kaller klitoris. Den som sitter halvveis skjult under en liten hette der de indre kjønnsleppene møter hverandre. Det er feil.

Den lille tappen er kun klitorishodet. Med mer enn 4000 nerveceller1Tallet varierer mye basert på forskjellige kilder. er den en imponerende liten sak. Mannen har omtrent like mange nerveender i hele penis som hun har i klitorishodet. Likevel er den lille tappen bare toppen av isfjellet.

Klitorishodet sitter på tuppen av klitorisskaftet som strekker seg et par centimeter innover og oppover før det deler seg i to bein. Beina er 9 til 15 centimeter lange og strekker seg ned på hver side av skjeden. Mellom beina er det to pærer som mange også regner med i klitoris. Både beina og pærene utvider seg når hun blir opphisset. Det er derfor hele området løftes og leppene hennes sprer seg når hun blir lysten.

Det er den australske urologen Helen O`Connell som har fått æren for å oppdage hvor stor klitoris er. Hun og hennes kollegaer undersøkte døde kvinner og gjorde MR-undersøkelser. De publiserte sine funn i 19982O'CONNELL, H. E., Hutson, J. M., Anderson, C. R., & Plenter, R. J. (1998). Anatomical relationship between urethra and clitoris. The Journal of urology159(6), 1892-1897.. Dette er altså oppdaget ganske nylig. Det var også disse forskerne som oppdaget at store deler av klitoris (beina og pærene) utvider seg akkurat som mannens penis.

Klitoris er unik for hver kvinne og den endrer seg med alderen. Den synlige delen, hodet, er vanligvis 0.5 til 2.5 cm lang. Den delen vi ikke kan se, er på størrelse med en gjennomsnittlig penis.

Klitoris har kun en kjent funksjon og det er å gi nytelse. Vi har ikke noe annet på kroppen som kun har den funksjonen. Det er unikt og flott. Den har flere nerveender enn noe annet på kroppen. Klitoris har opp mot 8000 nerveender totalt, altså mer enn dobbelt så mange som i mannens penis. Riktignok varierer tallene noe, men det er uansett snakk om mange nerver.

Under en orgasme trekker klitoris seg sammen i rytmiske bevegelser. En klitorisorgasme består typisk av 3 til 16 sammentrekninger og varer i 10 til 30 sekunder. Mannens orgasme varer i typisk 3 til 10 sekunder. Det er også lettere for en kvinne å få flere orgasmer etter hverandre.

Rundt klitorisbeina og pærene ligger det noen muskler (Bulbocavernous og Ischiocavernosus). Det er disse som styrer blodtilførselen til klitorisbeina og pærene når de svulmer opp. Det stilige er at disse musklene også utvider seg når hun blir opphisset. I tillegg presser disse musklene pærene sammen under orgasmen. Fantastisk oppfinnelse, altså.

Heldigvis har skjeden få nerveender. Det hadde vært fryktelig upraktisk under en fødsel. Under vanlig samleie er det derfor få nerver som stimuleres. Derfor er det helt normalt at hun ikke får orgasme under samleie, men først når klitoris stimuleres.

Ordet «klitoris» har mange mulige opphav. En av dem er det greske ordet kleis (κλείς) som betyr nøkkel. Bruk gjerne tid på å bli kjent med klitoris, eksperimenter og finn ut hvordan den stimuleres. Den er nøkkelen til mye nytelse.

Kilder:

  • O'CONNELL, H. E., Hutson, J. M., Anderson, C. R., & Plenter, R. J. (1998). Anatomical relationship between urethra and clitoris. The Journal of urology159(6), 1892-1897.
  • O'CONNELL, H. E., Sanjeevan, K. V., & Hutson, J. M. (2005). Anatomy of the clitoris. The Journal of urology174(4), 1189-1195.
  • Illustrert Vitenskap: 12 fakta om klitoris

• • • • 💜 • • • •

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *