Kremaster-refleksen

Reflekser er noe merkelige greier. Hvis legen banker på akkurat riktig sted, hopper beinet ditt. Og det er ingenting du kan gjøre for å hindre det.

Sånn er det med menns kremaster-refleks også. Den kan styres av ytre påvirkning. Men i motsetning til hoppende bein, er refleksen utrolig nyttig.

Kremaster-musklene

Kremaster-refleksen styrer musklene som løfter testiklene for å justere temperaturen og beskytte testiklene. Refleksen er helt ufrivillig og virker fint også på personer som er helt hjernedøde1Crüger, M., Hagenah, R., & Hupe, W. (1976). Abdominal and cremaster reflexes after trauma-induced brain death (author's transl). Praktische Anasthesie, Wiederbelebung und Intensivtherapie11(1), 39-42..

Kremaster-musklene trekker seg sammen når...
... kremaster-refleksen aktiveres
... det er kaldt
... han er opphisset
... han ejakulerer
... han blir skremt
... han spenner pc-muskelen eller magemusklene

Sæd trives best i temperaturer lavere enn kroppstemperaturen. Når pungen strammes, heves testiklene slik at de kommer nærmere kroppen og kroppsvarmen. Og i tillegg blir overflaten til pungen mindre slik at varmetapet minker. Egentlig ganske genial måte å regulere temperaturen.

Testiklene er mer beskyttet når pungen er stram. Når han er opphisset, trekker muskelen pungen sammen for å beskytte testiklene under sex. Hvis han blir skremt, kan den også trekke seg sammen.

Kremaster musklene er forresten oppkalt etter et gammelt gresk ord som betyr «jeg henger» (κρεμάννυμι, leses omtrent som«kremannymi»).

Kremasterrefleks er en uvilkårlig sammentrekning av pungens musculus cremaster, som løfter testiklene. Refleksen utløses av kulde eller ved stryking av innsiden av låret på samme side som muskelen. Undersøkelse av denne refleksen brukes ved enkelte nevrologiske sykdommer.

Store Norske Leksikon

Hvordan aktivere refleksen?

Hvis du stryker innsiden av låret fra hoften ned mellom beina (eller motsatt vei), stimuleres noen nerver som gjør at kremaster-muskelen trekker seg sammen og løfter testiklene.

Det morsomme er at han har en refleks på hver side. Hvis refleksen aktiveres på høyre side er det kun høyre side av pungen som trekker seg sammen.

Kilder:

Crüger, M., Hagenah, R., & Hupe, W. (1976). Abdominal and cremaster reflexes after trauma-induced brain death (author's transl). Praktische Anasthesie, Wiederbelebung und Intensivtherapie11(1), 39-42.

Store Norske Leksikon

• • • • •

Flere vitenskapelige studier

Er cowgirl-stillingen farlig?

Første treff på «cowgirl» når du søker på Google nå (juni 2021) er denne artikkelen fra klikk.no: (mer…)
Les mer

Varer sex’en lengre blant seksuelt fornøyde?

Både kjappiser og lange runder kan være godt, men hvor lenge har seksuelt fornøyde egentlig sex? Har seksuelt misfornøyde bare...
Les mer

Hvilke følelser har seksuelt fornøyde under sex?

Hva vi tenker om sex har mye å si for hvordan vi opplever sex. Hvilke følelser har seksuelt fornøyde under...
Les mer

Skaper seksuelt fornøyde oftere romantisk stemning?

Er det noe hensikt å dempe belysningen, si at man elsker hverandre eller prate sexy sammen for å skape romantisk...
Les mer

Har seksuelt fornøyde et mer positivt syn på sex?

Hvilke holdninger har seksuelt fornøyde til sex? Er det lett å spørre om noe i senga? Tenner de fortsatt på...
Les mer

Tar seksuelt fornøyde til seg flere tips?

Vi oversvømmes av gode og dårlige sextips i media. Men hvor mange leser disse? Hvor mange tar dem faktisk til...
Les mer

Snakker seksuelt fornøyde mer om sex?

Vi blir fortalt at de er viktig å snakke sammen. Men hvor viktig er det egentlig å prate sammen om...
Les mer

Har seksuelt fornøyde mer variert sex?

Noen liker å variere. Andre liker det trygge og kjente. Men er det sånn at seksuelt fornøyde har mer variert...
Les mer

Har seksuelt fornøyde flere orgasmer?

For mange er orgasmen det absolutte høydepunkt i elskoven. Men hvor viktig er orgasmen egentlig for sexlivet? Og er det...
Les mer

Har seksuelt fornøyde mer oralsex?

Hvor vanlig er egentlig oralsex? Og må man ha oralsex for å være fornøyd med sexlivet? Amerikanske forskere søkte svar...
Les mer

• • • • 💜 • • • •

4 kommentarer til «Kremaster-refleksen»

 1. For meg gir det stort utbytte å kombinere viljestyrt sammentrekning samtidig med at den automatiske hevingen inntreffer som et resultat av opphisselse. Det å jobbe mot refleksen ved å dra testiklene nedover gir en god følelse, og kan også være nyttig for ejakulasjonskontroll og forlengelse av klimaks. Jeg klarer neppe å isolere Cremaster fra PC-muskelen, dvs at begge aktiveres samtidig når jeg gjør dette «på kommando». Noe som egentlig er like greit.

  Det at disse musklene trekker seg sammen (altså at strengene strammes) er jo stort sett et godt tegn i seksuelle situasjoner. Det tyder som regel på at mannen blir økende opphisset og at han nyter behandlingen han mottar. Men hvis de plutselig strammer seg så kan det også indikere at man er for hardhendt eller brå i bevegelsene når man stimulerer hans mest ømfintlige kroppsdeler. Mannens reflekser for å beskytte sine juveler er jo ikke bare å koble helt ut, selv om han skulle stole 100% på sin partner…

  Jeg leste for lenge siden at Cremasters heving av testiklene var en nødvendighet for at ejakulasjonen kunne inntreffe. Egentlig høres det litt ulogisk ut at strengene må «snøres sammen» for at ladningen skal kunne forlate kroppen, men samtidig er det ingen tvil om at ejakulasjonen utsettes ved å dra testiklene nedover. Grunnen til denne markante hevingen frem mot klimaks er nok å forhindre at de skal slenge for mye rundt under hard penetrering (som du er inne på). Derfor har kanskje kroppen en slags sperre mot å ejakulere hvis testiklene kommer for langt ut fra kroppen.

  Som du nevner vil også selve pungen stramme seg merkbart, og under nøttelek foretrekker jeg å strekke ut huden. Dette gir mer spillerom og lettere tilgang til godsakene.

  Det er gøy å ha viljestyrt kontroll over kroppsdeler som stort sett bare «henger der»…

  1. Tydelig at du kan mye og har eksperimentert mye med disse musklene. Og kjekt å høre fra en manns perspektiv. Jeg bare observerer – ikke opplever. 😊 Men jeg liker å observere, utforske og undre meg over hva som foregår.

   Jeg har observert at når mannen min bruker pc-muskelen når han nærmer seg, blir det ekstra godt for ham. Hvorfor vet jeg ikke, men det ser ut til å fungere og det er vel strengt tatt det som teller.

   Jeg har liksom alltid tenkt at når pungen strammer seg når han ejakulerer er det som å skvise ketchup-flasken for å få ut de siste restene av ketchupen (beklager sammenligningen), men jeg tviler på at ekspertene er enige. 😂

   1. Det å aktivere PC-muskelen synes jeg gir en pirrende følelse som underbygger hele opphisselsen. Man føler at det rykker til i penis, og ereksjonen øker i intensitet. Jeg foretrekker å stramme PC-muskelen noen ganger underveis, både for å heve testiklene (vha Cremaster), og for å få bedre kontakt med muskelen. Da blir det lettere å «finne» den rette impulsen når det er tid for full aktivering i forbindelse med ejakulasjonskontroll, men det er selvsagt også viktig at man sparer litt på kreftene i forkant…

    Ved klimaks synes jeg det er vanskelig å skille hvorvidt aktiv PC-muskel gir en god følelse i seg selv, eller om det bare har positive ringvirkninger. For meg er det nok mest sistenevnte som gjelder. Orgasmen er annerledes i den forstand at følelsene ikke får det samme «utløpet» som en ejakulasjon gir, men dette synes jeg bare forsterker nytelsen. Det bygger seg opp en voldsom kribling / trykk når sæden virkelig trenger seg på, men ikke kommer noen vei. Dette opplever jeg egentlig som en forsterket og forlenget variant av «Point of no return», som mange mener gir sterkere nytelse enn selve orgasmen 😊

    1. Strengt tatt har det vel egentlig mye å si hva som skjer så lenge det er godt. Men jeg tror man har litt igjen for å følge litt med, finne ut hva som skjer. Ikke for å perfeksjonere, men for å gå mer inn i nytelsen. Jeg synes i alle fall det er utrolig spennende å utforske kroppen og hvordan den reagerer på hva.

     Kjekt å høre en mann fortelle hva han har funnet ut på sin oppdagelsesreise. 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *