Fioljenta leser Moseloven

(Advarsel: Jeg har valgt å tro på Bibelen. Jeg burde begynt setningene nedenfor med: “Jeg har valgt å tro at…” men det blir liksom så kronglete å skrive og lese. Derfor har jeg droppet det.)

Bibelen fasinerer meg, – det er en grunn til at jeg kan lese den flere ganger og likevel få noe ut av den. Nå har jeg begynt på den igjen og er akkurat ferdig med Mosebøkene.

Jeg finner mange bud og forskrifter i Mosebøkene. Jeg må innrømme at her er det mye jeg ikke forstår. De er skrevet til en annen kultur og og i en tid som jeg ikke kjenner. Og derfor er det egentlig ikke så rart at jeg ikke forstår alt.

De 10 bud tror jeg bør gjelde for oss. De ble skrevet på steintavler og slik jeg ser det kan de puttes rett inn i vår kultur uten å gjøre noen “kulturtilpassninger”. De blir dessuten repetert i det nye testamente. Helt ærlig synes jeg det er 10 gode bud.

Vanskeligere er det med det vi kaller moseloven (dvs. alle bud/forskrifter som ikke står i 10-buds loven). Her finner jeg mye merkelig. Jeg forstår for eksempel ikke hvorfor man ikke kan koke et kje i melken fra sin mor…

Uansett, Moseloven ble skrevet til et nomadefolk. Gud ledet israelittene ut av Egypt ved hjelp av Moses. Deretter trasket de rundt i ørkenen i 40 år. Israelittene var et stort folk og et stort folk må styres på en eller annen måte. Og det er her moseloven kommer inn i bildet.

I dag forteller prestene, dommerne og legene om hvert sitt felt. Moselovene handler om alle felt på en gang. Og jeg blir egentlig litt imponert når jeg leser. La meg ta noen eksempler på det jeg vil kalle “revolusjonerende hygienebud”:

1. Folket skulle gå ut av leiren for å gjøre fra seg. De skulle grave ned avføringen sin og vaske hendene. Dette gir et helt annet bilde enn dagens slumbyer der kloakken flyter i gatene og sykdommene spres uhemmet. Kloakk i gatene var visstnok også normalt i Norges største byer for en del generasjoner siden. Å grave ned avføringen utenfor byen (eller gå på do og vaske hendene) er egentlig et genialt hygieneråd.

2. Folket skulle vaske seg hvis de hadde rørt ved et lik. Også et genialt hygieneråd som altså ble gitt lenge før Semmelweiz i 1848 fant ut at det var lurt å vaske hendene mellom obduksjon av døde og å hjelpe fødende kvinner.

3. Omskjæring av menn ble påbudt allerede ved Abraham. Dette synes jeg er en merkelig skikk. Omskjæringen ble brukt som et tegn på en pakt med Gud, – og strengt tatt tviler jeg på at noen menn ville bli omskjæret (eller omskjære sine smågutter) hvis ikke de virkelig mente det. Men jeg tror også det var av hygieniske årsaker. Det kan samles mye rusk oppunder forhuden, og nomadefolk kunne ikke dusje daglig slik som oss. Et nyere studium viser at omskjæring kan redusere sjansen for HIV med rundt 50%. Kan det tenkes at det lå noe sånt bak omskjæringens-budet? Jeg tviler på at hiv eksisterte den gangen, men det kan jo vært en lignende trussel som de unngikk.

• • • • •

I moselovene finner jeg bud om å ta vare på enker, innflyttere, fattige og farløse barn. Dette har vi i dag plassert inn under sosialkontoret. Jeg finner regler om krig, vitnesikkerhet, kongelover, høytidslover, soningslover, regler for gjeldsslaver, ernæringsråd mm. Slikt har vi også i dag, men vi har tilpasset det vår tid og kultur og fordelt det på flere enn prestene.

Men noe av det som rører meg mest (i tillegg til at Gud viser seg som en vanvittig tålmodig og overbærende Gud) er et råd som står i 5. Mos 24,5. En nygift mann skal ikke dra ut i krig eller bli pålagt noen andre plikter. Han skal være fritatt i ett år. Hvorfor? Jo, til glede for henne som han har tatt til kone.

Midt opp i alle budene som skal ta vare på folket som helhet, både fysisk og åndelig, så husker Gud på de nygifte. En nygift mann skulle være hjemme til glede for sin hustru.

Vakkert.

Innlegget ble først publisert på Fioljentas blogg "Kristen sex?"

• • • • 💜 • • • •

35 kommentarer til «Fioljenta leser Moseloven»

  1. Viften?

   Tja, så lenge han ikke er utro så kan han godt få lov til å bli drept i en eller annen krig. 😉

  2. Litt mer seriøs: Det første året er svært viktig i et ekteskap. Jeg tror nok det er derfor han fikk være hjemme.

 1. Jeg blir fascinert av Bibelen.

  Liker å lese om kjærlighet i Bibelen

  Liker å lese i Salmeboken.

  1. Salmeboken er fin, – så ærlig på både godt og ondt.

   Det er litt fascinerende at en så gammel bok kan fascinere i dag. 😉

 2. JOda, sant det…synd folk ikke følger de 10 bud…men men. Men det vi i vesten glemmer, det er at det står det samme i Koranen, som står i bibelen….har lest den også….det er akkurat det samme, bare at Muslimene, tror på Allah, som er det samme som Jesus for oss….det er forskjellen…elers akkurat det samme…

  1. Hehe, ja, Gud er virkelig GENIAL;D

   duracellkanin, kunne gitt deg en lang kommentar på dette, men dropper det nå… Men kan jo ta et eksempel: Muslimer har i følge Koranen rett til (eller kanskje de egentlig er pålagt?) å drepe meg som er ikke-troende og avgudsdyrker….(Går ikke å pugger hvor sånt står i Koranen, men kan finne henvisning hvis du vil..) Hm… Hva skjedde med en fredlig religion??:S

   1. Gud er genial, ja. 😉

    *kremt* Det med å drepe en ikke-troende og avgudsdyrker står det også noe om i Bibelen. Det er drept svært mange i Guds navn opp gjennom tidene… Utrolig hva det er mulig å få ut av Bibelen (og sikkert også Koranen) hvis man bare tar uttalelser ut av sammenhengen.

  2. Tror nok verden ville sett litt bedre ut hvis vi fulgte de 10 bud.

   Koranen har mye bra i seg den også. Noen punkt er helt forskjellige, men det er mye likt med Bibelen. De ser jo på det gamle testamente som et hellig skrift, men ikke det nye testamente. De ser på Jesus bare som en profet. Og de har Muhammed.

   Egentlig ikke så rart at de har mye til felles. Historien fram til Abraham skal visstnok være helt lik. Bibelen følger sønnen Isak videre, mens Koranen følger sønnen Ismael, såvidt jeg har forstått.

 3. Dette er utsagn fra kristelige eg liker. Ikke de derre “du må vende deg til gud, og det er den rette veien, bla bla bla”- inleggene som vi ser hele tiden.

  Bibelen er en fantastisk bok, mye rett i den, historie, ting man burde tenke på i samfunnet den dag i dag. Man kan ha tro til bibelen, uten å ha tro på guden.

  Eg vil ikke si eg tror på hele boken, men mye av det som står der er samfunnsrelaterte ting som man også ser i dag.

  Eg har flere ganger funnet bibelsitat som eg føler passer for meg, selv om eg ikke tror på noen gud.

  min favoritt er:

  John 4;48 ..Unless you see signs and wonders, you believe not.

  bibelen er en god bok. 🙂

  1. Jeg tar det første du skrev som et kompliment, jeg. Men jeg ville bare fortelle at Bibelen imponerer meg. 😉

   Enig i at Bibelen er en fantastisk bok, – litt utrolig at det er mulig å finne så mye interessant i en så gammel bok!

   Det er mye visdom i tillegg til trosformidling i den, men jeg er litt overrasket over at du finner bibelsitater som passer, uten at du tror på en noen gud. Spennende. De fleste jeg har møtt som ikke tror på noen gud, forkaster hele boken.

   Hvorfor har du valgt akkurat det favoritt-verset? *nysgjerrig*

   1. var ment som et kompliment 🙂

    Vel, som eg sa, man kan tro på boken uten å tro på guden. Siden min far sin familie er kristen, har eg muligens en annen forståelse enn andre. Eg har hørt mange siteter i taler, konfirmasjoner, begravelser, bryllup og videre. Det er et kjærlighets dikt et eller annet sted der inne og som eg likte. (om eg bare kunne finne det igjen:( ) på gøy har eg og venner funnet sitater i bibelen.

    under konfirmasjonstiden(ja, eg konfet meg kristelig) hadde ene lederen vår sagt at hun kunne åpne bibelen, plasere fingeren et sted på siden og finne et sitat som hjelte hun. Noe som vi hadde det veldig gøy med. Men vi fant også mange bra sitater.

    John 4;48 ..Unless you see signs and wonders, you believe not.

    Vel, for eg føler eg lever etter det. Eg er en person som MÅ ha sett eller følt det, for å vite at det er sant. Eg må SE at kjæresten min bryr seg for å føle meg trygg, eg må SE vennene mine når de lider, for å kunne sette meg inn i situasjonen og gi de trøst. Eg kan ikke bare få en melding og føle automatisk sympati, glede(oki, det kommer litt ann på hva som står 😛 ) eller lignende. Høres kanskje rart ut, litt kaldt og, men det er en forsvars mekanisme. Sånn at eg ikke går på trynet igjen, som eg har gjort så mange ganger før.

    Eg kan ikke sitte på msn og trøste noen. Eg må se de for å vite hva de trenger å høre.

    Hører eg at noe har skjedd, spør eg de det har skjedd med om det er sant. Det er for mye løgner, eller missforståelser der ute.

    Eg skulle gjerne likt å trodd på noe, men for å tro så må eg se. Derfor er vel min tro på vitenskap, men det er også rart for eg tror på mye overnaturlig i tilegg.

    1. Da skjønner jeg det litt bedre. 😉

     Det med å åpne Bibelen og plassere fingeren på et tilfeldig vers fungerer noen ganger. Andre ganger er det total bom!

     Et kjærlighetsdikt sier du… har du sjekket Ordspråkene? Der står min favoritt. 😉

     Skjønner behovet for å SE. Det er mye lettere å SE enn å gjette og føle. Jeg kan heller ikke føle sympati og sånt automatisk, – alt må liksom innom hodet mitt først. Jeg trenger også å SE.

     Og det er kanskje det vanskeligste med å tro på Gud, – jeg kan ikke se Gud. Jeg kan ikke “kjenne at han er der”. Å tro er et bevisst valg jeg har gjort. Jeg fant ut at jeg ville prøve å se om det virket. Og det gjør det. Når jeg hører noen fortelle noe om Gud/Bibelen så er ikke jeg typen som roper Halleluja, – jeg må hjem og sjekke og studere litt først selv. Og det fungerer. Etterhvert har jeg lært å bli litt modigere i min tro.

     Det er en vitenskapelig metode som sier noe slikt: “Forfølg ideen til det oppstår noe absurd”. Sånn sett kan man vel si at min tro bygger på vitenskap. 😉

     Det tar sin tid, men jeg forsøker å studere meg gjennom Bibelen i tro. Foreløpig har jeg funnet mye jeg ikke forstår og mye som har styrket min tro, men ingenting som er direkte absurd.

     Jeg er veldig glad jeg begynte på tros-eksperimentet mitt!

 4. Mange av skikkende fra det gamle testamenter er jo opphevet i det nye, at vi ikke skal følge dem lengre… bibelen er en stor bok, den er vanskelig å forstå men den gir mye.

  Gud har jo sagt (husker ikke hvor det står) at vi mennesker er halt blinde i mennesklige ting og helt blide i gudommelige ting…

  1. Jeg tror at mange av skikkene viste fram mot Jesus og mange hang mye sammen med den livssituasjon folk var i dengang.

   Det vil f.eks. være tåpelig å påstå at vi skal gå utenfor byen og grave ned avføringen vår. Vi har jo toalett…

   Likevel har jeg mye igjen for å prøve å se hva som ligger bak budene. Hvorfor ble de gitt? Er det noen prinspipper jeg kan lære noe av?

   1. ja selvfølgelig blir noe av det bare tåpelig å følge i dag, og det er noe som var frem til jesus kom.. jeg tror nok mann kan lære noe av det meste som står i bibelen, men det er jo ikke alltid så lett å forstå.. så det å lese hjelper sikkert så kommer det nok til oss litt etter hver:o)

    1. Nei, det er ikke alt som er lett å forstå. Egentlig synes jeg det er noe av det mest utrolige med Bibelen, – jeg lærer noe nytt hver gang jeg leser den. Selv om jeg leser det samme om og om igjen flere dager på rad, så lærer jeg noe nytt. Jeg blir aldri ferdig med den! 🙂

  2. Forresten, det verset du viser til. Jeg klarer ikke å komme på hvilket vers du mener…

   Er det dette?

   “Nå ser vi i et speil, i en gåte,
   da skal vi se ansikt til ansikt.
   Nå forstår jeg stykkevis,
   da skal jeg erkjenne fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut.”
   (1. Kor 13,12)

 5. Kan ingenting om vers og kapitler, og kan vel knapt kalles kristen, men det fineste sitatet jeg vet er:

  “Så står de igjen disse tre- tro, håp og kjærlighet. Men størst av alt er kjærligheten”

  Vakkert!

 6. Flott innlegg. Interessant.

  Mange av dei påbod som har vore tidlegare (GT), har nok hatt si meining / sin funksjon. Tenk kor meiningslaust det må ha virka for folket på DEN tid, då dei hadde mindre kunnskap om hygiene, sjukdom osv! No kan vi forstå noko av det litt meir.

  Påbod frå Gud trur eg alltid kjem av at Han vil det beste for oss, om dog vi ikkje alltid forstår det.

  1. Takk M, jeg var litt redd for at innlegget skulle bli litt for tungt, men det ser ut til å ha gått bra.

   Bibelen imponerer meg, – kanskje særlig det gamle testamente. Og derfor bare må jeg skrive litt om det iblant. 😉

   Du har et godt poeng. Tenk hvis Gud skulle snakket om aminosyrer, bakterier og virus. Nei, det var nok enklere å fortelle dem konkret hva de skulle gjøre.

   Jeg synes det er så fint når det står at vi skal holde alle Guds bud, påbud, lover og forskrifter. Rett etterpå kommer nemlig forklaringen: “så det kan gå deg vel”.

   Det minner litt om ting jeg kan si til mine barn: “Ikke klatre så høyt i treet, – du kan falle ned. Gjør leksene dine, – du vil ha nytte av det siden. Spis maten din, – kroppen din trenger den. Vask hendene når du har vært på do, – så blir du ikke så lett syk.”

 7. Du fioljenta…

  De ti bud kommer man langt med her i livet; til å bli et bedre menneske og være med på å skape en bedre verden!

  Er glad i disse ordene jeg; “Du skal være mot andre som du vil at de skal være mot deg.”

  (Ikke sikkert 100% korrekt sitert da … ;-p )

  klem

  1. De ti bud er egentlig fine, – mye lærdom i dem. 😉

   Om det er rett sitert, kommer vel an på hvilken oversettelse du siterer fra. ;-p

   Meningen er jo den samme. Mye smart i den.

   Jesus sa jo at den ene setningen var loven og profetene i en sum, – dvs. alle bud i ett. Og når jeg tenker etter, så er den egentlig det…

   Tenk hvis Norges lover kunne reduseres til en eneste setning… Kanskje Kardemommeloven er et alternativ? Nei, forresten, den har tre setninger. 😉

   klem tilbake

 8. til fjoljenta,

  mye du ikke forstaar? Tror nok ikke at du er alene om det. Disse eventyrfortellingene fra stammekulturer ute i bushen er blitt diktet opp og endret paa.

  De 10 bud hoerer ikke hjemme noen sted.

  Ta bare for eksempel, du skal ikke ha noen andre guder enn meg. Det sier oss bare at det ogsaa finnes andre guder. Hva er det som gjoer joedeguden saa spesiell?

  Og hvor har man det at uteliggeren jesus var en historisk person? Foedt den 24. desember for ca. 2000 aar siden? Hahaha…Det maa vaere verdens stoerste vits.

  Takeshi

  1. Ja, det er mye jeg ikke forstår. (Noe annet hadde egentlig vært kjedelig. 😉

   Jeg kan ikke bevise at Gud eller Jesus finnes. Men jeg har prøvd om det går an og gir mening å tro det, og det gjør det.

   Jeg tror ikke at Jesus ble født 24. desember, – datoen er ikke hentet fra Bibelen (faktisk er det usannsynlig at han ble født da siden det ikke var hyrder på marken da.) Men det passer fint sammen med tilbedelse av solen. Med andre ord et hedensk tidspunkt.

   Hva som gjør jødeguden spesiell? Tja, jeg tror at Han er den eneste som ikke er diktet opp av mennesker… 😉

   Uansett, hva gjør deg så sikker på at Bibelen er oppdiktet og Gud ikke finnes?

   1. Til fioljenta,

    si meg, aerlig talt. Hva er det du tror paa? Boken ble diktet opp av kirken for aa tukte dumme mennesker. Sier ikke avlatshandelen deg noe? Det gikk jo fint an aa lure analfabeter i gamle dager. Fjoljenta mi, vi lever naa i aar 2008.

    Hadde nissefaren din eksistert, saa hadde det sikkert ikke vaert saa mye dritt og elendighet her paa jorden.

    Folk blaaser seg selv og mange andre opp i luften. Man tar livet av nyfoedte barn. Bare tenk paa paa Hiroshima og Nagasaki. Var det en proevelse for menneskeheten? Slik at folk kan laere av det? Test for hvem? For dem som stroek med? Eller for dem som levde med skadene livet ut?

    Spar meg for det pisspratet om at nissefaren din gav menneskene fri vilje slik at de kan laere av feilene. Foerst skal vi ta rotta paa deg men etterpaa skal du faa lov til aa komme til paradiset? Jeg spoer hva er vitsen med aa bli foedt i det hele tatt da?

    Takeshi

    1. Jeg tror på Bibelen. Men jeg tror også at hvasomhelst kan utnyttes av mennesker som velger det og finner passende offer. Bibelen forsvarer overhodet ikke avlatshandelen eller Hiroshima eller annen elendighet.

     Hvis du vil spares for “pisspreiket mitt” så er det veldig enkelt: ikke les innleggene mine.

 9. Spennende nettside. Slik jeg har opplevet det er det blant «folk» en oppfattning av at kristne, ikke snakker om sexlivet sitt. Og her er du skriver om bibelen og hvordan du oppfatter den samtidig som du har samlivstips, og tips til å få et bedre sexliv sammen. Må innrømme jeg ikke er så belest i bibelen, men har lenge tenkt at jeg skulle lese den som en bok, fra start til slutt, for på den måten kan jeg hvertfall vite litt om hva som står skrevet.
  Jeg kommer til,å følge denne bloggen/nettsiden fremover 😊

  1. Kristne er jo folk, så det varierer selvsagt, men at vi ikke snakker om sexlivet betyr jo ikke at vi har dårlig sexliv. Jeg må innrømme at det kjennes veldig vågalt å skrive om sex siden dette ikke er noe jeg snakker om. Men jeg synes at sex i lange forhold har fått et litt dårlig rykte, så jeg bare måtte prøve.

   P.S. Hvis du bestemmer deg for å lese, så begynn med evangeliene. 🙂

 10. Fint innlegg. Har lenge lurt på jeg skulle tilføye noe vedr. Lover. Så her kommer det!

  Jeg har hørt at det i det gamle testamentet fins tusenvis av lover og forskrifter. Lovene og forskriftene skulle være til hjelp i gudstroen, familielivet og nasjonsoppbyggingen. De levde under helt andre forhold og forutsetninger enn oss, som du nevnte. Et artig tanke, – hva de ville ha syntes om å lese om våre lover og forskrifter i dagens Norge. F.eks under Korona epidemien. De som kjører trikk (hestevogn) må være ikledd munnbind, besøk til sine sine nærmeste på syke-og aldershjem er forbudt, ikke ha nærkontakt med venner, ved hosting holde seg hjemme i 10 dager fra arbeid. Tror kanskje de ville syntes vi var rare.

  Når jeg tolker/leser lover og forskrifter i det gamle testamentet tenker jeg på Jesu svar til en lovkyndig som setter han på prøve «Mester, hvilket bud er det største i loven? Han svarte: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: «Du skal elske din neste som deg selv.» På disse to budene «hviler» hele loven og profetene.»(Matt 22:34-40 bibel.no).

  I Norge har vi som kjent en rekke lover. Grunnloven er vår høyeste rettskilde. Det betyr at bestemmelser og lover som kommer i strid med den, må vike. Grunnloven har forrang etter prinsippet Lex superior Grunnlov går foran lov, som igjen går foran forskrift (Jusleksikon.no). Vi kan si at de andre lovene «hviler» på grunnloven, slik som Jesus henviser til i Matt 22:40. Grunnloven kan også utvides ved at internasjonale normer tas inn og gis forrang fremfor andre lover dersom det oppstår motstrid (blant annet EMK).

  Det var litt av et Paradimeskifte da Jesus sa; «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.» (John 13:34). Jesus demonstrerte den nye delen i grunnloven da Fariseerne ville bruke moseloven for å stene kvinnen som hadde vært grepet i ekteskapsbrudd. Jesus sier: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!» (John 8:1-11.). Så min konklusjon er at det som bra i moseloven (feks. De 10 bud) er fullt anvendbart, men lover og forskrifter i GT som strider mot den «fornya grunnloven» må vike etter prinsippet om Lex superior!

  1. Spennende tanker. Takk. 🧐

   Jeg liker sammenligningen med korona-regler. Hadde vi blitt pålagt de lovene for fem år siden, hadde vi protestert vilt. De må liksom inn i en sammenhengen for å gi mening. Og det må lovene i GT også.

   Jeg liker også det du skriver om at noen lover har høyere rang enn andre. Det har jeg ikke tenkt på i denne sammenhengen. Spennende tanke. Den skal jeg ta med meg. For meg står den gylne regel øverst. Og alt som ikke passer inn med den i vår kultur, har ikke noe i vår kultur å gjøre. Synes jeg.

   Jeg elsker den måten Jesus møtte hu som var grepet i ekteskapsbrudd. Snakk om å skjære gjennom teologiske funderinger og fordømming! Fantastisk demonstrasjon av prinsippene bak lovene. En av mine absolutte favoritthistorier. 💜

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *