Tilgivelsesspråk: Ta ansvar

En lærer hadde gitt elevene en uløselig oppgave. Med rak rygg stod han foran hele klassen og innrømmet: “Jeg har gjort en feil. Jeg har gitt dere en oppgave som ikke kan løses og mange av dere har brukt mye tid på den. Det var ikke meningen.” Selv om han hadde flere årsaker til at oppgaven ble som den ble, valgte han å ta ansvar.

• • • • •

Et av tilgivelsens språk er å ta ansvar, altså å uttrykke at man tar på seg feilen ved å si “Det var min feil”, “Det var galt av meg” eller lignende.

Ta på deg skylden

Det kan være vanskelig å ta på seg skylden. Særlig hvis du har gode årsaker til å handle som du gjorde. Kanskje du kom sent fordi du satt fast i trafikken? Kanskje du kjeftet fordi motparten klaget på deg? Kanskje du hadde liten tålmodighet fordi du hadde smerter?

Å legge feilen på seg selv, viser styrke.

Innrøm

Å innrømme at man har gjort noe galt, kan oppfattes som svakhet. Vi vil gjerne ha gode grunner til å handle som vi gjør. Men å ha gode grunner, gjør ikke det som er galt, rett. For å gjenopprette tilliten, er det bedre å innrømme.

Vi gjør alle feil, men det eneste feilgrepet som kan ødelegge deg, er det du ikke vil innrømme.

Tilgivelsens fem språk, side 51

Hvis du har å ta ansvar som tilgivelsesspråk, hjelper det ikke at vedkommende sier unnskyld, gjør opp for seg, forsikrer om at det ikke skjer igjen og spør om tilgivelse. Du trenger å høre ordene: “Det var galt av meg” eller “Det var min feil”.

Tips for å ta ansvar

 • Vær konkret: “Det var galt av meg å ...” eller “Jeg gjorde sånn og sånn. Det var feil av meg.”
 • Ikke bortforklar! “Jeg hadde ikke noe valg”, “Jeg kan ikke noe for det” eller “Det var ikke min skyld”. Da tar du ikke ansvar.
 • Skill mellom det du vil godta og det du ikke vil godta. For eksempel kan du godta at du ble sint, men ikke godta at det gir deg rett til å såre andre.
 • Skill mellom årsaker og det du gjorde. For eksempel satt du fast i trafikken, men det var du som kom for sent. Du kan ikke styre hvor mye trafikk det er, men du kunne ha beregnet mer tid.
 • Unngå ordet men: “Det var min feil, men ...” Da fordeler du likevel skylden.
 • Ikke forvent at den andre også skal ta ansvar.
 • Uheldige mønstre er vanskelig å bryte. I en overgangsperiode, kommer du til å falle tilbake i gamle mønstre inntil du har trent lenge nok til å bryte dem. Derfor kan det være lurt å gjøre klar noen setninger du kan bruke. For eksempel, hvis du pleier å være hissig om morgenen, kan du si “I morges kjeftet jeg igjen. Det er galt av meg. Det er ikke sånn jeg ønsker å være.»

Les gjerne om de fem tilgivelsesspråkene.

5 tilgivelsesspråk
Beklage
Ta ansvar
Gjenopprette
Hindre gjentagelse
Be om tilgivelse

.

.

Kilde

Chapman, G., & Thomas, J. M. (2007). Tilgivelsens fem språk. Lunde forlag.

Les gjerne boken for å lære mer!

• • • • 💜 • • • •

4 kommentarer til «Tilgivelsesspråk: Ta ansvar»

 1. Et utrolig viktig tema du formidler på en vakker måte! Ikke ubetydelig innvirkning på sex- og livskvalitet forøvrig.

  Jeg fikk selv erfare hvor feil man kan tråkke i hverdagen. Kona kom hjem utpå kvelden etter et koselig venninnetreff og var i godt humør. Jeg møtte henne med «kjølige» kommentarer til hennes fortellinger fra kvelden. Gnisten hun hadde ble plutselig borte og jeg skjønte fort at jeg hadde forårsaket dette, uten å gjøre noe.

  Vi gikk til køys og stillheten var håndpåtagelig. Jeg prøvde å tenke ut mine unnskyldninger; lang og slitsom dag på jobben, trøtt etc. Tanken min gikk plutselig tilbake til det jeg hadde lest i temaet du tok opp fra boken «Tilgivelsens fem språk»; det å «Beklage» og «Ta ansvar». Forøvrig noe som er fint å lese, men være vanskelig å praktisere.

  Som stolt man var det vanskelig å innrømme, men jeg måtte bare si det som det var til henne. «Det var min feil at stemningen ble ødelagt», «Det var jeg som forårsaket dette med mine dumme uttalelser».

  Hun fikk et følelsesutbrudd (gråt) der hun fortalte hvordan hun opplevde at kvelden ble helt spolert av meg. Jeg sa jeg forstod dette og beklaget min oppførsel. Hun gav meg en god klem og vi trakk inntil hverandre for natten.

  1. Wow. Nå ble jeg skikkelig rørt.

   Det med tilgivelse er så viktig både i små og store ting. Selv om det er mye enklere i teorien enn i praksis, ja.

   Du gjorde jo egentlig ikke noe direkte galt her. Og du hadde sikkert gode unnskyldninger (slitsom dag osv.). Men du valgte å ta ansvar. Og så fikk dere klarnet luften mellom dere og fant tilbake til nærheten.

   Et skikkelig godt eksempel til etterfølgelse. Takk for at du delte. 💜

   1. Man bør ikke la en slitsom dag og lavt blodsukker gå utover andre. Flaut å fortelle om, men fint å ta lærdom av 🤗

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *