Hva er synd?

Hva er synd1I mine øyne blir det håpløst å snakke om synd uten å snakke om Gud og Bibelen. Så hvis du hverken tror på Gud eller Bibelen er det med synd like lite relevant for deg som offsideregelen er for en som ikke spiller fotball.? I Bibelen defineres synd som brudd på loven. Og loven kan sammenfattes i to bud:
1) Du skal elske Gud
2) Du skal elske din neste som deg selv

For meg handler derfor ikke synd om en liste med regler, men om å være oppmerksom på de valgene som skader mitt forhold til meg selv, Gud og andre rundt meg.

• • • • •

Min mann og jeg trives sammen. Ingen av oss har lyst til å gjøre noe som skader forholdet vårt. Riktignok hender det at vi kjefter både på hverandre og barna, men vi ønsker det ikke. Vi har nemlig ikke lyst til å gjøre noe som skiller oss fra hverandre.

Jeg har heller ikke lyst til å gjøre noe som skader mitt forhold til Gud. Jeg tror Han har skapt oss og dermed vet Han også hva som er best for oss. Hvilke rettningslinjer vi bør følge i livet for å ha det best mulig med oss selv og dem rundt oss.

Å skade mitt forhold til meg selv, er heller ikke oppbyggende. Jeg tror Gud har skapt hver og en av oss unike. Barn har et herlig syn på seg selv. Å beholde et godt selvbilde, tror jeg er en gave.

• • • • •

Skader eller styrker det mitt forhold til Gud, min mann, meg selv eller andre mennesker at ...

... jeg ser ned på meg selv? Jeg tror det skader. Min kultur har i mange år fortalt meg at jeg ikke er god nok. Og det har skadet mitt forhold til meg selv. Du og jeg er vakre!

... min mann og jeg har dampende, het sex med hverandre? Jeg tror det styrker. Jeg tror Gud har gitt oss sex som en vakker gave.

... jeg ser på sex som skittent? Jeg tror det skader. Kristendommen har tradisjonelt fremmet en selvfornektende puritanisme der mye av det som gir nytelse, ble sett på som synd. Jeg tror den har skadet mange ekteskap og tatt gleden fra mange liv.

Og slik kan jeg fortsette. Skader det at jeg er utro, jukser i jobben min, slår barna mine når de er ulydige, lyver, er grådig, begjærer en annen mann enn min egen, misunner, er lat og så videre?

Når jeg synder, er jeg en person jeg ikke ønsker å være.

• • • • •

Når jeg leser Bibelen, blir det klart for meg at jeg ikke har sjanse til å leve opp til Guds idealer. Jeg gjør mye som ikke er bra for meg og dem rundt meg, dvs. jeg synder. Men jeg går ikke rundt og henger med hodet av den grunn. Hvorfor? Fordi Guds nåde er fantastisk. Han tar imot oss akkurat som vi er og hjelper oss videre derfra.

Til slutt, søsken: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verd å elske og akte, all god gjerning og alt som fortjener ros, legg vinn på det!

Fil 4,8

Innlegget er basert på et innlegg i Fioljentas blogg "Kristen sex?"

• • • • 💜 • • • •

6 kommentarer til «Hva er synd?»

 1. Fantiastisk!
  Jeg kom nettopp over nettsiden din, og det var spennedne lesning. Jeg er en forholdsvis nygift ung kristen jente, med nok litt lite selvtillit på det seksuelle området, og minn mann syns det er kjedelig at han alltid må ta initiativ. Og da blir det for en kjapp i misjonærstilen før vi sovner, bare for å få lettet litt på “samvittigheten”. Jeg blir inspirert av din lesning, og ønsker å få mer av det. Hovr skal jeg begynne? Praktiske tips til variasjon av stillinger. Jeg kjenner jeg er gira nå på utforske hverandre mer, men samtidig som det er skummelt.

  1. Hei inspirert:

   Så koselig at du fant meg! Håper du kan få noe ut av det. 😉

   For å være ærlig, tror jeg ikke du trenger noen nye stillinger eller teknikker. Jeg tror du trenger inspirasjon. Og det tror jeg du har fått. 😉

   Jeg husker i starten. Da var det han som tok initiativ og det ble litt enkelt og kjapt. Han ble så lett tent og ivrig. Jeg synes det var litt skummelt. Jeg husker jeg sa han måtte ligge pent stille og la meg studere ham litt. Og så strøk jeg ham og undersøkte. Jeg studerte den ordentlig. For å bli kjent med den, liksom. Og han måtte lære å holde seg i ro så han ikke tok over… Han er blitt flinkere til det, – nå får jeg til og med strippe ferdig!

   Noen ganger hjelper det også at vi bestemmer oss for ikke å komme, bare kose. Og så hjelper det absolutt å ha gooood tid! Særlig i starten. Legge oss tidlig. Ikke stresse. Bare kose oss. Nyte. Sakte og rolig. Tenne stearinlys og stryke hverandre. Deilig. 😉

   Ikke prøv å ta alle gledene, alle stillinger, alle teknikker og sånt på samme kveld. Nyt et steg av gangen! Lek og prøv dere fram. Det har i alle fall vært godt for oss. 😉

   Det er skummelt å gi slipp på kontrollen og gi den til partneren, – men det er verd det!

 2. Endelig et seriøst innlegg om det å være kristen.:)
  En fin kontrast til flere andre bloggere som skriver på em mer fanatisk måte..

  1. Hei Choronzon:

   Hmm… er det virkelig en kontrast mellom det jeg skriver her og det alle andre kristne skriver? Jeg må innrømme at jeg ikke alltid ser den helt store forskjellen. 😉

   Ha en fin kvinnedag, forresten! 😉

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *