Lek med følesansen

Huden din er full av små reseptorer som registrerer trykk, temperatur, smerte og vibrasjon. Allerede da du var et 8 uker gammelt foster, kunne du føle. Dette er en av sansene som utvikles først og fortsatt fungerer når syn og hørsel svekkes av alderdom.

Lek med alle sansene.

Gå barbeint i gresset, kjenn solen varme, legg merke til regndråpene i ansiktet og hvordan klærne kjennes på kroppen. Kjenn etter hvordan stolen du sitter på, støtter deg og hvordan dusjstrålene kjærtegner deg. Legg merke til hvor myk barnehånden er i din hånd og hvor varmt svaberget er en sommerdag.

Følesansen har et vanvittig stort potensial til å bringe nytelse. Her er noen ideer.

Bruk følesansen bevisst

Temperatur

Huden har vanligvis en temperatur på cirka 32 grader. Kuldereseptorer reagerer på temperaturer under 32 grader. Og varmereseptorer på temperaturer mellom 32 og 45 grader. Hvis huden utsettes for varme over 45 grader, reagerer smertesensorene.

Både varme- og kuldereseptorene reagerer best på endringer i temperatur. En varm hånd på en kald kropp, kjennes derfor best med en gang. Når du kommer inn i et rom kjenner du lettere varmen enn når du har vært der en stund. Og når du går ut i kaldt vann, merker du kulden bedre enn når kroppen er vant til kulden.

Kulde er kanskje ikke like behagelig, men det vekker kroppen. Du kan prøve å kysse din kjæres kropp og deretter blåse på kyssesporet. Det kan gi en kilen, kjølig følelse. En isbit i munnen mens du kysser, kan også gi en spennende effekt. Er du enda modigere, kan du la isbiten gli over din kjæres kropp en varm sommerdag.

Varme er nok mer behagelig. Legg merke til varmen fra din kjære når dere ligger inntil hverandre. Å drikke noe varmt før du kysser, kan gi et hetere kyss. Varme gjør ofte at vi slapper mer av. Kanskje du kan varme hendene før du gir din kjære en massasje? En god varm dusj kan også lett gjøres til en del av forspillet.

Sørg gjerne for at det er behagelig varmt i rommet. Hvis det er kaldt, kan dere gjøre det til en del av leken, gjemme dere under dynen og finne varme hos hverandre.

Berøring og trykk

Huden vår er vår største og mest erogene sone. I stedet for å hoppe rett til våre mest følsomme områder, kan det være en ide å bruke litt tid på å vekke hele kroppen.

Berøring og trykk oppfattes av reseptorer som har lav terskel for å aktiveres. Det skal bare lette berøringer til for å lage impulser som sendes via ryggmargen til hjernen. Nervefibrene er beskyttet av et fettlag slik at minst mulig går tapt underveis. Derfor er der ikke nødvendig å bruke så mye trykk. Ofte kan helt lette kjærtegn være mer eggende enn fastere.

Reseptorene sitter tettere i noen deler av kroppen enn i andre. Prøv å la din kjære gjette hvor mange fingertupper du bruker forskjellige steder på kroppen. Eller hvor langt to fingertupper er fra hverandre. Det kan være en koselig bli-kjent lek. På fingrer og tær er det lettere enn på ryggen, rett og slett fordi reseptorene ikke sitter like tett overalt.

Noen deler av kroppen er dessuten mer sensitiv enn andre og reagerer bedre på lette kjærtegn mens andre tåler både krevende og lette kjærtegn. Innsiden av lårene reagerer for eksempel best på lette kjærtegn mens baken liker begge deler. Prøv å stryke skiftevis med lette fingre og fast hånd.

Tekstur

Fordi reseptorene reagerer på lette berøringer, er vi også i stand til å oppfatte forskjellig tekstur. Glatte overflater føles annerledes enn mer ru overflater mot huden. Hva med en følelek der du gir din kjære bind for øynene, samler en del ting rundt omkring i hjemmet og lar hen gjette hva du fører over kroppen til din kjære?

En artig observasjon er at tungespissen er glattere enn oppsiden av tungen. Det kan være spennende å utforske når hun suger ham. Det samme gjelder hånden din. Fingertuppene er glattere enn håndflaten.

Stoffet i sengetøyet gir også forskjellige følelser mot en naken kropp. Eksperimenter gjerne med forskjellig typer sengetøy. Du trenger absolutt ikke blakke deg selv - du kan få sengetøy i alle prisklasser. Men hvis du alltid kjøper samme type, kan det kanskje være en ide å prøve noe annet bare for å se om det føles mer sexy.

Smerte

I huden har vi også smertereseptorer. Et overraskende lite klask på baken aktiverer egentlig smertereseptorene, men kan likevel vekke oppmerksomheten og er kanskje en fin avveksling til søte kjærtegn. Bare sørg for at du er forsiktig nok til at det er innenfor din kjæres grenser.

Noen reagerer veldig positivt på smerte i elskovsleken, andre synes det er helt utenkelig. Uansett skal vi aldri skade hverandre og det må være klare grenser hvis dere bestemmer dere for å leke med smerte. Smertelek er ikke for alle. Det krever respekt, klare grenser, oppmerksomhet, kommunikasjon og mye kunnskap.

Oppsummering og flere ideer

Kort sagt, tren på å gjøre hverandre godt. Uansett hva du gjør, blir du først flink ved å trene. Det gjelder også alle former for sex. Kos dere og fokuser på det fine dere deler.

Følesansen er bare en av flere sanser dere kan utforske sammen. Les gjerne om lek med flere sanser og om hvordan dere kan bruke sansene bevisst når dere kysser.

Her er noen eksempler på hvordan berøring kan brukes. Og her er noen eksempler på hvordan temperatur kan brukes. Kanskje dere finner flere ideer der?

• • • • 💜 • • • •

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre.