Tilgivelsesspråk: Beklage

En statsråd hadde lagt ut et innlegg i sosiale medier som mange følte seg støtt av. Fra Stortingets talerstol sa hun ”Unnskyld” flere ganger, men det var ikke nok. Hun sa riktignok unnskyld og beklaget innlegget, men tok ikke ansvar og spurte heller ikke om tilgivelse.

• • • • •

Det vi ser etter i en en unnskyldning er om den er oppriktig ment. Men vi har forskjellig mening om hva som er en oppriktig unnskyldning.

Et av tilgivelsens fem språk er å beklage, altså å vise at man angrer ved å si ”beklager”, ”unnskyld” eller ”jeg er lei for det”. Vi angrer og beklager at vi har gjort andre vondt, skuffet dem, gjort ting vanskelig for dem og sviktet deres tillit.

Hvis du har å beklage som tilgivelsesspråk, hjelper det ikke at vedkommende gjør opp for seg, tar ansvar for det som er gjort, forsikrer om at det ikke skjer igjen og spør om tilgivelse. Du trenger å høre ordene: ”Jeg er lei for det” eller ”Jeg beklager denne feilen”.

Tom unnskyldning

Vi lærte å si unnskyld i barnehagen. Men et tomt unnskyld uttrykt uten anger, når ikke inn. Hvis du har å beklage som tilgivelsesspråk, vil du at motparten skal få kjenne noe av smerten og skjønne at de har såret deg. Du ser etter anger.

Anger fokuserer på å ordne opp i sin egen oppførsel og vise medfølelse for den smerte den har forårsaket hos den andre.

Tilgivelsens fem språk, side 33
Kroppsspråk

Kroppsspråket har også noe å si her. Noen blir stille når de skjønner de har gjort noe galt, mens andre blir fryktelig pratsomme og rastløse. Noen ser deg rett i øynene med et bedrøvet blikk og hvis de samme ordene blir ropt på vei ut døren, blir de ikke tatt like seriøst.

Tips for å si unnskyld

  • Vær konkret: ”Jeg er lei for at jeg...”
  • Beklag din egen feil. Hvis du for eksempel beklager at motparten føler seg støtt, har du egentlig ikke beklaget det du selv har gjort.
  • Unngå ordet men: ”Jeg er lei for det, men ...” Da fordeler du likevel skylden.
  • Ikke forvent at den andre også skal si unnskyld.
  • Skriv gjerne et brev for å be om unnskyldning - da blir det også klarere for deg å finne ut hva du egentlig angrer på

Les gjerne om de fem tilgivelsesspråkene.

5 tilgivelsesspråk
Beklage
Ta ansvar
Gjenopprette
Hindre gjentagelse
Be om tilgivelse

.

.

Kilde

Chapman, G., & Thomas, J. M. (2007). Tilgivelsens fem språk. Lunde forlag.

Les gjerne boken for å lære mer!

• • • • 💜 • • • •

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *