Lek med sansene

Å elske hverandre med hele seg innebærer å være til stede. En måte å være til stede på, er å bruke sansene. Når sansene er åpne og mottagelige, kommer lysten lettere. Ofte har vi det så travelt at vi glemmer å være tilstede med hele oss. Kanskje vi alle trenger å trene på å åpne sansene?

Øye

Syn

Mange menn og en hel del kvinner tenner på det de ser. Derfor kan det være en ide å trene deg opp til å bruke synssansene bevisst. Legg merke til farger og former i hverdagen. Studer menneskene rundt deg. Hvordan de kler seg, øyenfarge, frisyre, kroppsholdning, ansikt og sko. Observer blomstene, trærne, himmelen, solnedgangen og barna. Studer din kjære inngående. Her trenger du ikke være blyg. Bruk enhver anledning. Sug til deg så mange synsinntrykk du kan i løpet av dagen og kjenn hvordan synssansen trenes opp til å ta imot.

Netthinnen inneholder over 100 millioner staver som fanger opp lys og rundt 6 millioner tapper som oppfatter farger. Og vår hjerne klarer å sette sammen alle signalene til bilder av det rundt oss. Fantastisk.

Hvorfor ikke bruke synssansen i elskoven? Her er noen ideer.

Lukt

Neste gang du går forbi en duftende rose, ikke gå forbi. Stikk nesen inntil og trekk duften dypt inn. Lukt på naturen etter regnvær. Trekk inn duften av nyvasket tøy, grilling, sjøen, nybakt brød, mat, nyklippet gress, babyen og kjæresten.

Nervene som fanger opp lukt, går fra nesen og direkte til vår emosjonelle hjerne, det limbiske system. Derfor forbinder vi ofte lukt med sterke følelser og minner.

Hvorfor ikke utnytte luktesansen i elskoven? Her er noen ideer.

Hørsel

Lytt til svarttrostens vemodige sang om kvelden og måkenes skrik ved sjøen. Legg merke til gresshoppene en sommerkveld, vinden som leker i trærne og barnas latter. Lukk øynene og sug til deg lydene rundt deg. Observer dem som om det er første gangen du hører dem.

Trykkbølger i luften overføres fra trommehinnen gjennom mellomøret til rundt 30 000 sanseceller i det indre øret og videre som elektriske signaler til hjernen som oversetter signalene til lyder.

Hvorfor ikke bruke dette fantastiske systemet til å øke nytelsen? Her er noen ideer.

Føle

Gå barbeint i gresset, kjenn solen varme, legg merke til regndråpene i ansiktet og hvordan klærne kjennes på kroppen. Kjenn etter hvordan stolen du sitter på, støtter deg og hvordan dusjstrålene kjærtegner deg. Legg merke til hvor myk barnehånden er i din hånd og hvor varmt svaberget er en sommerdag.

Huden din er full av små reseptorer som registrerer trykk, temperatur, smerte og vibrasjon. Allerede da du var et 8 uker gammelt foster, kunne du føle. Dette er en av sansene som utvikles først og fortsatt fungerer når syn og hørsel svekkes av alderdom.

Følesansen har et vanvittig stort potensial til å bringe nytelse. Her er noen ideer.

Smak

Nyt smaken av varme markjordbær, kald eplejuice, god sjokolade og et godt måltid. La smaken rulle litt rundt i munnen din slik at du legger merke til alle smakene. Selv et hverdagsmåltid blir bedre hvis det faktisk blir lagt merke til.

Tungen har over 10 000 smaksløker som reagerer kjemisk med molekylene i maten. Alle er designet til å gi deg gode smaksopplevelser og advare deg mot fordervet mat.

Hvorfor ikke bruke smakssansen i elskoven? Her er noen ideer.

• • • • • •

Les gjerne om å kysse med åpne sanser.

• • • • 💜 • • • •

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre.