Onan, onani og Bibelen

Tamar var ung og redd. Mannen hun var giftet bort til, døde. Riktignok var han en ond mann, men hun var avhengig av ham. Uten ham hadde hun ingen verdi, ingen til å forsørge seg, ingen mulighet til etterkommere og ingen til å ta seg av henne når hun ble gammel.

Heldigvis hadde hennes avdøde mann en lillebror, Onan.

Skikken var at hvis hun fikk barn med Onan, ville barnet regnes som barn av hennes avdøde mann1«Om brødre bor sammen og en av dem dør uten å ha fått en sønn, skal hans enke ikke gifte seg med en utenfor slekten, med en fremmed. Hennes svoger skal gå inn til henne og gjøre sin plikt som svoger gjennom å ta henne til kone. Den første sønnen hun føder, skal bære videre den avdøde brorens navn, så navnet ikke blir utslettet i Israel.» ‭‭5. Mosebok‬ ‭25,5-6‬. Det var en måte å hindre at hans navn døde ut. Det ville også gi henne en plass i samfunnet igjen.

Onan var motvillig. Han ville ikke gi broren etterkommere. Det ville forringe hans egen farsarv. Motviljen var så stor at faren hans formante ham:

- Gå inn til din brors kone og gjør din plikt som svoger, så du kan skaffe din bror etterkommere.

Men Onan nektet. Han gikk riktignok inn til Tamar slik at andre skulle tro at han gjorde som skikken krevde. Men han spilte sæden sin på bakken i stedet for å gjøre henne gravid.

Hun var redd. Hun ville bli stemplet som ufruktbar og dermed verdiløs. Hun var avhengig av at han hjalp henne. Og han nektet.

Det han gjorde var ondt i Herrens øyne. Og Tamar led.

• • • • •

Fioljentas kommentar:

Vårt ord «onani» er oppkalt etter Onan. Tradisjonelt er tanken om at onani er synd bygd på denne historien.

Men døm selv. Handler dette egentlig om onani? Eller handler det om en hyklersk mann som bare lot som om han gjorde det som ble krevd av ham? En egoistisk mann som nektet sin avdøde bror etterkommere, stemplet enken som verdiløs og ikke ville dele sin farsarv?

Jeg synes skikken med å ligge med brorens enke, er noe spesiell. Egentlig synes jeg Onan selv skulle få velge hvem han ville ha sex med. Likevel tror jeg skikken hadde sin plass i deres kultur. Enker uten barn var ingenting verdt og hadde ingen fremtid. Heldigvis er ikke det tilfellet i vår kultur.

Jeg klarer ikke å se at onani er problemet her (eller andre steder i Bibelen).

• • • • •

Kilder

Du kan selv lese historien i 1. Mosebok 38.
Loven om svogerplikten står i 5. Mosebok 25,5-6.

• • • • 💜 • • • •

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *