Sex i Ordspråkene

Ordspråkene advarer sterkt mot utroskap og beskriver ren elskov på en intens og nydelig måte.

Bare hør på dette:

Gled deg over din ungdoms hustru,
den elskelige hind, den yndige gasell!
Fryd deg alltid ved hennes barm,
la hennes kjærlighet stadig beruse deg!

Okei, vi ville kanskje sammenlignet jenter med noe annet enn hinder og gaseller, men det er poetisk og intense ord. Vi oppfordres faktisk til å fryde oss og å la kjærligheten beruse. Ikke bare én gang, men stadig og alltid. (Det hebraiske ordet for stadig oversettes også alltidgjentagende, daglig og kontinuerlig.) Det er det jeg vil kalle en Sterk Oppfordring!

• • • • •

Men hvilken gutt ville vel ikke falt for dette:

Så tar hun fatt i ham,
kysser ham og sier til ham med freidig mine: (…)
Så gikk jeg ut for å møte deg,
jeg lette etter deg og fant deg.
Jeg har lagt tepper på min seng,
fargerikt lin fra Egypt,
og over mitt leie har jeg strødd myrra, aloé og kanel.
Kom la oss nyte kjærlighetsrusen
og fryde oss i elskov til morgenen gryr.

Når jeg forteller min mann at jeg har gjort alt klart og at vi skal nyte kjærlighetsrusen og fryde oss i elskov til morgen gryr, ja, så kommer han. Han er ikke vanskelig å forføre.

Men her er det ikke snakk om mann og hustru lengre, men en gift kvinne som lokker en unggutt i seng. Hun fortsetter nemlig med:

For min mann er ikke hjemme,
han er på reise langt herfra.

Her burde det lyse en varsellampe. Ektemannen ville ikke bli nådig når han oppdaget det. Kvinnen er listig og unggutten blir med:

Hun vant ham med lokkende ord,
med falske lepper forførte hun ham.
Han følger etter henne med det samme;
han ligner en okse som føres til slakting,
eller en hjort som går rett i fellen,
til pilen borer seg inn i leveren;
han ligner fuglen som flyr i snaren
og ikke skjønner at det gjelder livet.

Ordspråkene legger ikke skjul på at fremmed kvinne lokker både med ord og kropp, men advarer gang på gang:

Hold deg unna annen manns kone, kom ikke nær hennes dør!

Og jeg finner mange advarende bilder som dette:

Fremmed kvinne har honning på leppen,
hennes tunge er glattere enn olje.
Men til sist blir hun besk som malurt
og kvass som et tveegget sverd.

Utroskap kan virke forlokkende, men er det egentlig så lurt?

• • • • •

Det jeg sitter igjen med når jeg har lest Ordspråkene er likevel ikke alle advarslene, men  oppfordringen til ren elskov:

Fryd deg alltid ved hennes barm,
la hennes kjærlighet stadig beruse deg!

Advarslene er der bare for å beskytte det fine. Så fryd deg over din utvalgte.

Noen ganger er det lett å adlyde Bibelen.

(Bibelvers: Ord 5:3-4,8,18-19, 7:13-23)

Innlegget ble først publisert på Fioljentas blogg "Kristen sex?"

• • • • •

Les gjerne mer om beruset av kjærlighet i Ordspråkene

• • • • 💜 • • • •

13 kommentarer til «Sex i Ordspråkene»

 1. Personlig synes jeg det er ekkelt at Bibelen ikke tar sterk avstand fra gitemål med jentunger samt det å ha sex med dem.

  Homofili er galt, men sex med småjenter er det tydeligvis ikke!!!!

  1. Hmmm… Nå måtte jeg tenke. Jeg har aldri sett det fra den vinkelen, Ateisten.

   Sånn jeg ser det advarer Bibelen mot å ha sex med mer enn én. Det virker for meg som om de to ble “gift” første gang de hadde sex. Bibelen sier også at mannen skal ta hensyn til kvinnen. Sånn sett tror jeg ikke det var ille å bli “gift” uansett alder.

   Når det er vanlig å gifte seg, avhenger selvfølgelig mye av kultur. Jeg vet ikke hvor gamle jentene i Bibelen var når de hadde sex første gang. Jeg klarer ikke å komme på at det står om noen som var veldig unge. Men jeg klarer heller ikke å komme på at det står noe mot å gifte seg med svært unge. Kanskje det ikke var en aktuell problemstilling? Jeg vet ikke.

   Det finnes (dessverre?) ikke klare skal/skal ikke om alle situasjoner. At noe ikke forbys, betyr vel ikke at det er greit?

   1. Bibelen er ikke mer presis enn det du selv siterer. For å si det på en annen måte, Bibelen er et dårlig verktøy for å beskrive hva som er god moral.

    1. Det trodde jeg også, før jeg prøvde.

     For en som er ute etter en lang skal/skal ikke liste (typisk: homofili er galt/rett) og tror at det kan kalles moral, er Bibelen mildt sagt elendig i mine øyne.

     Hvis man derimot leser Bibelen med åpne øyne for å bli forandret heller enn å finne støtte for egne synspunkt, blir man mildt sagt overrasket, – i alle fall ble jeg det.

     1. Enhver bok er, dersom du er uten fordommer, like vakker som bibelen. Du kan finne inspirasjon overalt, dersom du vil. Hva med å lese litt i de indiske vediske tekster?

      Pseudonymet mitt tilsier vel at jeg ikke leter etter moral i en bok utformet av mytologier fra et folk som levde i bronsealderen?

      1. Pseudonymet ditt forteller en del, ja. Og du har veldig bastante påstander (akkurat som meg). 😉

       Du skriver at enhver bok er like vakker som Bibelen dersom du er uten fordommer. Jeg er selvsagt uenig.

       Bibelen er den boken som imponerer meg mest av alle jeg har lest. Andre bøker blir jeg liksom ferdig med. Med Bibelen er det annerledes. Den blir aldri ferdig med meg. Jeg kan lese den igjen og igjen og likevel få med meg større og større ting. Leser jeg andre bøker finner jeg bare flere detaljer. Jo mer jeg leser, jo mer angår den meg. På tross av at den ble skrevet for lenge siden.

       Nå må det sies at jeg ikke har lest indisk mystikk, men det hadde kanskje vært interessant.

       1. Jeg trakk fram en problemstilling til å begynne med som du tydeligvis ikke har tatt stilling til. Du viser typisk nok til det som er bra. Det er forsåvidt greit. Men mitt poeng er at det er mye bra overalt, også i andre bøker. Har du tatt stilling til det som ikke er bra i bibelen?

        La oss ta et eksempel: ordspråkene (angivelige etter Solomon) taler om kjærlighet og kan sies å være vakre. Likevel finner vi beretninger i bibelen om voldtekt. Dette må du gjerne utfordre meg på, du vil få bibelstedene. Men dette er uvesentlig.

        La meg være litt banal; for å være kjærlig må du være ærlig. Bibelen er full av motsetninger. Du kan velge elementer som understreker det du sier. Som kristne har beskyltdt meg for, du siterer fra bibelen ut av sin sammenheng.

        Og det er det jeg mener at du gjør, i positiv motsatt forstand.

        Jeg gjentar meg selv; bibelen er et dårlig verktøy for god moral.

        1. Du har helt rett i at jeg ikke har tatt stilling til hvorfor det står om homofili i Bibelen, men ikke ekteskap/sex med småjenter. Dessverre er jeg ingen ekspert, – og har ikke tenkt på alt. Min forståelse er underveis. Det blir litt som en barn som skal prøve å forklare uten å forstå alt. Forståelsen vokser med erfaring og kunnskap.

         Uansett, jeg er fullt klar over at det står om voldtekter, drap, hor, misunnelse, … etc. i Bibelen. Særlig i det Gamle Testamente. Det er selvfølgelig ikke bra at det skjedde og det at det er tatt med i Bibelen betyr ikke automatisk at det er greit. Det Gamle Testamente beskriver mennesker på både godt og vondt. Mennesker gjør mye som ikke er greit. Og likevel gir ikke Gud opp (slik jeg ville gjort).

         Det er alltid vanskelig å diskutere og sitere Bibelen, – og det er en av årsakene til at jeg kviet meg for å skrive noe som helst om min tolkning av Bibelen. (Ta gjerne en titt her)

         Jeg ønsker overhodet ikke å sluke alt rått, – jeg klarer ikke å hjernevaske meg selv med noe jeg ikke får til å gi mening. Derfor tar jeg en ting av gangen. Jeg har oppdaget at Bibelen tåler kritiske spørsmål. (Den har tross alt overlevd 2000 år så det er kanskje ikke så merkelig at den overlever mine spørsmål. 😉

         Og så datt jeg av, – hva mener du med: “i positiv motsatt forstand”?

         Jeg tror jeg begynner å bli litt vel trøtt…

         Håper du får en fin kveld/natt!

 2. Jeg har nettopp sett en genial barnebok i en kristen bokhandel. Den heter: slik ble jeg til og er på dansk. Huff ikke en enda “Gud sendte meg med storken bok” tenke jeg, men dette var faktisk en kristen barnebok som sa tid rett ut som det er ..skrev om alt fra pupertet, kåtskap, sex og unnfangelse, MEN var likevell nøye med å presiere at barn er skapt av Gud og at alt er skapt av han. Det er bare at det ikke var så fordekt og pinlig som mange andre kristne “Gud har skapt meg bøker” Slike ærlige, herlige barnebøker liker jeg!!

  1. Å, genialt! En sånn bok har jeg vært på utkikk etter! Mine barn spør og graver. Og jeg prøver å svare etter beste evne. Men gode bøker er et flott hjelpemiddel der. Kåtskap, sex og unnfangelse skal jo være noe vakkert, tror jeg.

   Hva heter den boken?

 3. Unggutten han er voksen nok til sex, men ikke til å tenke selv?
  Han vet at hun er gift og han gjør det likevel, og det er hennes ansvar; både da og nå?
  Det er tull.
  Alle skal vi tenke selv. Kvinner er ikke fristerinner som lurer ulykksalige, uskyldige menn i en honningfelle. De har da en hjerne å tenke med de som vi har det. Det er lov å si nei.
  Også for menn når de vet det strider mot en eller annen regel de ellers forlanger respekt for.
  Sex og ansvar er noe begge kjønn må forholde seg til.
  Hvorfor er det tilsynelatende bare kvinnen som fremstilles om lur/slu og (eller)dum/løssøuppen?
  Mens menn -stakkars – lurer og fristes mot sin vilje?
  Dette har alltid provosert meg.
  Har du tenkt ut noe svar du kan si noe om til meg? Da har jeg sjansen til å lære noe.
  K.

  1. Jeg er egentlig enig med deg, Kitty Pia.

   Menn bør og skal sette sine egne grenser! Jeg liker å leke fristerinne for mannen min. Jeg kan være både slu og beregnende. Han er ikke vanskelig å friste. Og siden han er min, er det bare kjekt og han gir lett etter. 😉
   Men hvis en annen jente frister, tror jeg han vil stå mer imot. Hvis han faller for fristelsen, har han i mine øyne minst like mye ansvar som henne! Jeg forventer at han sier nei fordi det har han sagt at han vil.

   Jeg må innrømme at jeg måtte lese innlegget en gang til for å se om jeg hadde gitt inntrykk av noe annet i innlegget. Og det kan kanskje forstås dithen. Men det er ikke dit jeg vil.

   Det jeg synes er så flott med Ordspråkene er at bildene er veldig malende. Kvinnen symboliserer fristelser. Når jeg frister min mann, er det helt greit for ham å følge sine lyster (”Fryd deg alltid ved hennes barm”). Hvis en annen frister, må han si nei. Og det oppfordres han til i Ordspråkene (”Kom ikke nær hennes dør!”). Uansett hvor stor fristelsen er!

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *