Hvorfor kvinner vil ha sex

I 2010 publiserte portugisiske forskere et studium basert på svar fra over 3600 kvinner. De ønsket å finne ut hvorfor kvinner har sex og hva som kjennetegner kvinners seksuelle lyst.

Hvis du tror du har problemer med å bli tent seksuelt, tror jeg at funnene i studiet er spesielt interessant for deg.

Totalt var det 3687 kvinner som svarte. De var i alderen 17 til 75 år med et gjennomsnitt på 29 år. 77% var i et forhold, 89% heteroseksuelle og 64% var katolikker.

Her er noen av spørsmålene og svarene i studiet:

• • • • •

Hvor ofte deltar du i seksuelle aktiviteter uten seksuell lyst fra start, men etter at dere begynner, kan du lett bli lysten?
Aldri Av og til Vanligvis Svært ofte Alltid

Blant kvinnene uten lystproblemer var det faktisk kun 15.5% som deltok i seksuell aktivitet bare når de hadde lyst fra start. De aller fleste deltok på tross av at de ikke hadde lyst og så kom lysten etterhvert.

Blant de som rapporterte lystproblemer, var det flere som vanligvis deltok i seksuelle aktiviteter uten å ha lyst fra start, men også disse rapporterte at de fikk lyst etterhvert.

Flere kvinner i unge forhold rapporterte at de hadde lyst fra start enn kvinner i mer etablerte forhold.

Fioljentas kommentar: Først ble jeg litt overrasket (og litt trist) over hvor mange som har sex uten å ha lyst fra start. Men så tenkte jeg en gang til. Det er jo ofte sånn jeg har det. Når han spør: «Skal vi elske?» uten noen form for opptakt, ja, så er det egentlig ikke så ofte at jeg har lyst. Men jeg vet jo at lysten kommer når vi først setter i gang.

• • • • •

Hvor ofte tar du initiativ til sex med din partner?
Hvor ofte har du sex bare fordi partneren din vil?
Aldri Av og til Vanligvis Svært ofte Alltid

De aller fleste kvinnene (85.3%) deltok aldri eller bare av og til i sex bare fordi partneren ville det. Jo lengre forhold, jo flere kvinner hadde sex bare fordi partneren ville og jo færre tok initiativ.

Fioljentas kommentar: Jeg er glad så mange kvinner ikke har sex bare fordi mannen vil og jeg likte å se at mange kvinner tar initiativ. Å ta initiativ kan være så mangt. Tar jeg initiativ når jeg stikker baken i været i stedet for å sette meg ned når jeg tar av sokkene for kvelden? Eller er det han som tar initiativ som følge av at han fikk øye på baken min?

• • • • •

Hvor vanskelig er det for deg å bli tent seksuelt i ditt forhold?
Veldig lett Ganske lett Litt vanskelig Veldig vanskelig

86.2% av kvinnene ble lett tent seksuelt. Likevel mente over halvparten (56%) av disse at de skulle ønske at de fikk mer og/eller bedre fysisk stimulering fra deres partner for å bli seksuelt tent. Interessant nok rapporterte 74.3% av disse kvinnene, at de ikke hadde noe seksuelt ønske fra start, men at de ble lystne etterhvert.

13.8% av kvinnene syntes det var vanskelig å bli tent seksuelt. Av disse ønsket 74.3% at de skulle ønske de fikk mer og/eller bedre fysisk stimulering fra deres partner.

Forskerne fant ingen sammenheng mellom hvor lett kvinnene ble tent og deres alder, utdannelsesnivå eller religion. Men jo vanskeligere det var for en kvinne å bli tent, jo mindre fornøyd var hun med sin egen seksualitet og med partneren.

Fioljentas kommentar: At så mange kvinner ønsker mer stimuli, tyder kanskje på at vi lever i et samfunn der alt skal gå fort. Lyst kan ta tid å bygge opp. Jeg tror vi vinner mye på å roe ned iblant og fokusere på å nyte. Kunnskap om hvordan og hva slags stimuli partneren liker, er også nyttig.

• • • • •

Hvordan vet du at du når du er seksuelt lysten?

Forskerne undersøkte også hvordan kvinnene visste at de var seksuelt tent. 80.2% svarte at de visste de var seksuelt tent når de hadde lyst på sex, mens færre brukte fysiske signaler.

Fioljentas kommentar: Jeg har egentlig aldri tenkt på hvordan jeg vet at jeg har lyst. Jeg bare vet det. Men når forskere undersøker hva som gjør at kvinner får lyst, ja, så er det jo smart å finne ut hva som de mener med å ha lyst. Og det kan være så mye.

• • • • •

Konklusjon

Forskerne konkluderte at det er forskjellige veier til nytelse og tilfredsstillelse. Mangel på spontan sexlyst er ikke en klinisk lidelse eller feil. Det er svært normalt.

Fioljentas kommentar: Det betyr mye for meg å vite at det ikke er noe galt med meg bare fordi lysten min bruker tid på å tennes.

Kilde

Carvalheira, A. A., Brotto, L. A., & Leal, I. (2010). Women's motivations for sex: Exploring the diagnostic and statistical manual, text revision criteria for hypoactive sexual desire and female sexual arousal disorders. The journal of sexual medicine7(4), 1454-1463.

Du finner den online her.

• • • • •

Flere vitenskapelige studier

Er cowgirl-stillingen farlig?

Første treff på «cowgirl» når du søker på Google nå (juni 2021) er denne artikkelen fra klikk.no: (mer…)
Les mer

Varer sex’en lengre blant seksuelt fornøyde?

Både kjappiser og lange runder kan være godt, men hvor lenge har seksuelt fornøyde egentlig sex? Har seksuelt misfornøyde bare...
Les mer

Hvilke følelser har seksuelt fornøyde under sex?

Hva vi tenker om sex har mye å si for hvordan vi opplever sex. Hvilke følelser har seksuelt fornøyde under...
Les mer

Skaper seksuelt fornøyde oftere romantisk stemning?

Er det noe hensikt å dempe belysningen, si at man elsker hverandre eller prate sexy sammen for å skape romantisk...
Les mer

Har seksuelt fornøyde et mer positivt syn på sex?

Hvilke holdninger har seksuelt fornøyde til sex? Er det lett å spørre om noe i senga? Tenner de fortsatt på...
Les mer

Tar seksuelt fornøyde til seg flere tips?

Vi oversvømmes av gode og dårlige sextips i media. Men hvor mange leser disse? Hvor mange tar dem faktisk til...
Les mer

Snakker seksuelt fornøyde mer om sex?

Vi blir fortalt at de er viktig å snakke sammen. Men hvor viktig er det egentlig å prate sammen om...
Les mer

Har seksuelt fornøyde mer variert sex?

Noen liker å variere. Andre liker det trygge og kjente. Men er det sånn at seksuelt fornøyde har mer variert...
Les mer

Har seksuelt fornøyde flere orgasmer?

For mange er orgasmen det absolutte høydepunkt i elskoven. Men hvor viktig er orgasmen egentlig for sexlivet? Og er det...
Les mer

Har seksuelt fornøyde mer oralsex?

Hvor vanlig er egentlig oralsex? Og må man ha oralsex for å være fornøyd med sexlivet? Amerikanske forskere søkte svar...
Les mer

• • • • 💜 • • • •

2 kommentarer til «Hvorfor kvinner vil ha sex»

 1. Ja hvordan kjenner jeg at jeg har lyst? Det kan være en tanke feks på vei hjem fra jobb, jeg kan tenke på mannen min (vi har alltid hatt sexuell kjemi) da kjenner jeg det reagerer i underlivet og jeg kan bli kåt.
  Når han klemmer meg inntil seg, når vi har vært fra hverandre en stund, så kan jeg også få lyst, eller når vi ligger nakne i sengen (vi er alltid nakne når vi sover) og det tror jeg også fører til at vi har mer sex.
  Jeg liker å se at han begjærer meg, og da kan jeg feks stå naken øverst i trappa når han skal på jobb og han sitter nederst i trappa og tar på skoa.
  Nå har jeg selvsagt ikke lyst hele tiden, dersom jeg er stresset eller for sliten.
  Det kan allikevel bli veldig bra, når jeg blir tent mens vi elsker, og da sover jeg utrolig bra etterpå. Jeg blir faktisk av og til overrasket over at det var akkurat det jeg trengte.

  1. Det der er bare nydelig! Jeg har jo skjønt at dere har vært sammen en god stund. Og da blir det ekstra nydelig at du fortsatt tenner på ham. Noen ganger har jeg lyst til å rope ut at lidenskapen ikke trenger å dø ut, at det er mulig å holde den i live i lengre forhold og det er jo dere et glimrende eksempel på! Takk for at dere deler. 🤗

   Vi sover også alltid nakne. Tror det gir mer sex. I alle fall mer nærhet. Og noen ganger trenger jeg nærhet fremfor sex.

   Herlig at du terger ham når han skal på jobb. Vi har fortsatt ungdommer i hus, men jeg skal ta med meg det tipset der. 😁

   I går slet jeg med å sovne, men det ordnet seg etter en kjapp runde. Jeg husker jeg rakk å bli overrasket over hvor innmari trøtt jeg ble etterpå. Så da var det litt ekstra morsomt å lese kommentaren din nå på morgenkvisten. 💜

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *