Jeg har mensen

- Beklager hvis jeg ikke virker helt med i dag. Jeg har vondt i hodet, forklarte jeg.

Jeg var på møte på jobben, men jeg klarte ikke å holde konsentrasjonen. Hodet verket. Heldigvis viste mine kollegaer forståelse. De vet hva det vil si å ha vondt i hodet.

• • • • •

- Beklager hvis jeg ikke virker helt med i dag. Jeg har menssmerter, forklarte jeg.

Jeg skulle ønske jeg våget å gi den ærlige forklaringen. Særlig første mensdag kan være røff. Jeg har sagt det til kvinnelige kollegaer. Ofte med litt dempet stemme etterfulgt av at hun nikker forståelsesfullt på hodet. Hun vet hva det vil si.

Hvorfor kan jeg ikke stå like rakrygget foran alle mine kollegaer og si at jeg har mensen med samme selvfølgelighet som jeg sier at jeg har vondt i hodet, sliter med muskelknuter i nakken eller at jeg er støl i hele kroppen etter forrige treningsøkt.

Mensen er da helt normalt. Akkurat som alt det andre.

• • • • •

Egentlig synes jeg det med mensen er genialt. Selvsagt er det trasig med menssmerter, humørsvingninger og risikoen for å søle blod. Men hver måned gjør kroppen min seg klar til å ta imot et befruktet egg. Livmoren har storrengjøring i tilfelle et eventuelt innrykk. Og når det ikke dukker opp en ny hybeltaker, vaskes den slik at alt er klart igjen et par uker senere. Egentlig ganske genialt, vakkert og naturlig.

At mensen er litt tabu, kan jeg ikke forstå.

I vår del av verden er det likevel ikke noe stort problem å ha mensen. Jeg kan skjule det hvis jeg vil, jeg har nok tilgang på både bind og tamponger og det at jeg har mensen hindrer meg ikke i å gå på skole, jobbe eller være med familie og venner.

I andre deler av verden, blir livet snudd på hodet for jenter som får mensen. Millioner av jenter mister skolegangen, bare fordi de ikke har tilgang til bind.

Jenter i 2021 møter stigma, trakassering og sosial ekskludering under menstruasjon. Kjønnsulikhet, diskriminerende sosiale normer, kulturelle tabuer, fattigdom og mangel på grunnleggende hygieneprodukter som bind, har ringvirkninger som varer livet ut, spesielt for jenter i en allerede sårbar situasjon. Mange stiller bakerst i køen resten av livet, fordi de enten går glipp av for mye undervisning, eller må slutte på skolen helt.

UNICEF

Og det er mye mer alvorlig enn at jeg ikke våger å si til mine kollegaer at jeg har mensen.

Derfor vil jeg oppfordre dere til å støtte UNICEF ved å gå hit og donere. Det har jeg gjort.

Takk.

• • • • •

Neste glimt:
Dans i dusjen

• • • • 💜 • • • •

2 kommentarer til «Jeg har mensen»

    1. Så bra! Jeg har aldri tenkt at mensen kan hindre min skolegang. Det blir for absurd. At det skjer for jenter i dag…

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *