Om å velge sølibat

Det jeg kommer til å skrive nå, vil sikkert overraske flere. Noen vil kanskje til og med synes det er tåpelig og skrive anklagende kommentarer. Men for oss var det riktig nå.

Da jeg startet å dele glimt fra vårt samliv på nett, lovet jeg å være så ærlig som mulig. Et samliv handler ikke bare om oppturer, men også om motgang. I et godt samliv går man hånd i hånd også i motgang.

Og det er en slik motgangs-periode vi er inne i nå.

Egentlig har det ikke skjedd noe spesielt. Noen ganger bare spiser hverdagen opp forelskelsen. Jeg har en god venn og en dyktig samarbeidspartner i min mann. Vi samarbeider fint i vår travle hverdag. Og vi har en god tone.

Men underveis glemmer vi å være kjærester. Sakte og umerkelig sklir vi fra hverandre. Vi har våre ideer om hvordan vi vil ha det sammen og vi prøver å følge dem. Noen ganger lykkes vi. Andre ganger ikke. Det første det går utover er sex’en. Min mann har en fantastisk bryter som enkelt skrus på. Og vips så er han klar. Jeg misunner ham den. Veldig.

• • • • •

- Jeg tror vi bør ta oss en prat, begynte jeg en kveld.

Han satte seg ned. Vi visste begge at det var på tide. Det er ikke lett å sette ord på hva man føler når man verken har lyst til å såre den andre eller har lyst til å innrømme problemet for seg selv. Men som han sier, så er det bedre å få det ut enn å skyve det inn under teppet til haugen blir så stor at vi begge snubler.

- Saken er vel egentlig at jeg ikke har lyst på sex. Tror jeg. Eller jeg vil ha lyst. Men jeg har ikke lyst. Fornuften min sier at ingenting er galt. Du er alt jeg kan ønske meg i en ektemann, men følelsene mine vil ikke samarbeide. Jeg har rett og slett ikke lyst…

Jeg likte ikke å innrømme det. Jeg prøvde å forklare hvorfor jeg ser på sex som et ork for tiden. At energien er liten. At jeg sliter med å “være tilstede” når han prøver å tenne meg. At jeg hele tiden jager etter å bli lysten. At jeg strever etter å bli klar for det som skal komme, heller enn å nyte det som skjer. At det er et ork.

Vi pratet lenge. Praten var både god og sår, men mest av alt både åpen og ærlig.

- Det høres ut som stress, konkluderte han og fortsatte: – Når man opplever stress på jobb, bør man ta ferie. Kanskje vi skal ta ferie fra elskoven et par uker?

Jeg ble litt paff. Ferie fra noe godt? Hørtes originalt ut. Samtidig ble jeg litt lettet.

Og da var det avgjort. Vi velger midlertidlig sølibat.

Innlegget ble først publisert på Fioljentas blogg "Kristen sex?"

• • • • •

• • • • 💜 • • • •

41 kommentarer til «Om å velge sølibat»

 1. Dette høres ut som et godt og velfungerende ekteskap! Så heldige dere er!! 🙂 Ikke alle som kan være så ærlige med hverandre! Lykke til i allefall, lysten kommer nok tilbake;)

  1. Ja, vi er heldige! Herlig å være ærlig!

   Jeg må innrømme at når vi glemmer å være kjærester, så sklir vi fra hverandre. Følelsene kjølner selv om vi fortsatt er gode venner. Men jeg er overbevist om at det er mulig å blåse liv i følelsene igjen så lenge grunnlaget er godt!

 2. Dere høres ut som dere er skapt for hverandre 🙂

  Håper at sølibatet gir ønsket effekt 😉

  1. Tror det handler om å forme seg etter hverandre…

   Og sølibat-effekten kan faktisk anbefales. 😉

  1. Nå har det gått noen dager. Og jeg tror det er en god ide! Jeg er så glad jeg har en forståelsesfull mann!

 3. Heisann!

  Dette hadde sikkert aldri trodd du skulle se meg skrive, men jeg syntes faktisk det høres veldig fornuftig ut. 🙂

  Jeg tror dere har kommet frem til den beste løsningen på situasjonen akkurat nå.

  Du må være en vidunderlig kvinne, for du har en mann som elsker deg høyt. Det er tydelig

  Og dere kommer til å få det fantastisk når ‘ferien’ er over.. 🙂

  1. Nei, dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle se deg skrive. 😉

   Jeg ble virkelig overrasket når han foreslo sølibat, men det virket lurt når jeg først fikk tenkt meg om. Og jeg gleder meg til ‘ferien’ er over… 🙂

   Tror ikke jeg er så vidunderlig, men jeg har en mann som tror det…

 4. Hei fioljente!

  Jeg har fulgt bloggen din en stund nå – vil bare si at den er en av mine absolutte favoritter. Utrolig kult å se noen som både skriver om Gud, tenning og sex i samme åndedrag 🙂 Vi er jo skapt som både kropp, sjel og ånd, tror du ikke?

  Blir spennende å høre hva slags erfaringer dere har med sølibatet. Jeg har hørt om andre par som har hatt “hvite dager” i perioder, altså at de har hatt bestemte dager med sex, og så “fri” ellers. Det har funka positivt.

  Lykke til!

  1. Tusen takk for koselig kommentar!

   Egentlig tok det lang tid før jeg skjønte at det ikke var vanlig å snakke om Gud og sex i samme åndedrag. Jeg ser på sex som en av de flotteste gavene Gud har gitt oss for at vi skal nyte og glede oss. Blir gaven brukt rett, er den helt fantastisk. 😉

   Jeg har aldri hørt om andre par som har hatt “fri”. Interessant. Og jeg er allerede overbevist om at det virker.

 5. Sex skal være en har lyst på ting, ikke en skulle ha gjort ting…..

  Har det gått fra det ene til det andre, så kan en pause hjelpe på å få satt det i perspektiv. Setter du en sluttdato på “ferien” kan det etterhvert bli vanskelig å holde seg 🙂

  Uten sex i bakhodet så kan det også bli enklere å være kjærester. En kan kose og kjæle uten å føle press til noe mer. Lysten kommer etterhvert når dere kommer på plass igjen som kjærester.

  Du kommer til å blomstre igjen fioljenta!

  Ser frem til neste innlegg fra deg!

  1. Gode poeng, kt.

   Merkelig hvordan lysten blomstrer når man ikke presser seg selv, når man er fri til å nyte, når sex ikke er en “skulle ha gjort før vi sovner” ting…

   Nå skal vi gå inn for å være kjærester!

   Oppfølging kommer… 😉

 6. jeg har vært innom bloggen din mange ganger, noen ganger har jeg hatt problemer med å legge igjen kommentar fordi du skriver så direkte om sex.. det er jo helt naturlig, men samtidig er jeg vel mer sjenert enn deg..

  men som en kvinne midt i livet synes jeg denne samtalen hørtes veldig modent og sunn ut, tror du har en unik og flott ektemann!

  Det er slitsomt å måtte prestere i senga hele tiden, og være fresh og klar hele tiden..

  uansett .. pausen vil gjøre dere godt, og det er godt med både en tenkepause og sexpause! 😉 det kan som de andre sier; tenne skikkelig! 😉

  1. Kjekt at du er innom, carpe. 😉

   Hvis du hadde truffet meg i virkeligheten, ville du ikke trodd det var meg som stod bak denne bloggen. Jeg snakker aldri direkte om sex med andre enn min mann. Sex er naturlig, men likevel veldig privat… så jeg må tviholde på anonymiteten min… 😉

   Uansett, åpne samtaler er selve grunnlaget for forholdet vårt, tror jeg. Sunne og ærlige. Det er godt å kunne ta opp alt og finne løsninger sammen. Jeg er svært takknemlig for mannen min!

   Denne gangen skjønte han at jeg trengte en sexpause. Og jeg er spent på effektene. 😉

 7. Veldig glad for at dere har så godt forhold, og ikke minst at dere kan snakke sammen og komme til en løsning som er det beste for begge.

  Jeg håper jeg en dag treffer en mann som er like forståelsesfull 🙂

  1. Jeg håper du treffer en som er like forståelsesfull, – eller aller helst en som vil formes sammen med deg. 😉

   Det handler kanskje mer om innstilling enn om evner…

 8. Høres ut som dere kom til en enighet..

  Det er viktig 🙂

  ER så utrulig bra dere er ærlige med hverandre. Eg og min kjære er så ærlige som vi kan med hverandre. Eg er en ærlig person å sier det meste når eg har lyst. På både godt å vondt.

  Godt å se enda ett eksempel på at ærlighet varer lengst 🙂

  MVH

  Hans Benny

  1. Flott at dere også er ærlige! Noen ganger er det litt godt-vondt. Det er både vondt og godt å høre/si såre ord.

   Når følelsene kjølner, er det lett å skli fra hverandre. Og da er det på høy tid med en ærlig prat…

   Og noen ganger må man være litt kreative i “løsningene”. 🙂

   Ærlighet er en fin ting.

 9. Ufattelig bra skrevet, digger å lese stort sett alt du skriver om, men dette var virkelig flott! Og tar jeg ikke helt feil, var det kanskje en befriende og god følelse å kunne sette ord på det?!

  Ivertfall var det en befriende og god følelse å lese 🙂 Så flott at du setter ord på det så mange andre går og tenker på.

  1. … takker og neier, Goodheart. Blir litt satt ut av slike kommentarer. 😉

   Det var befriende og godt å få satt ord på det. Jeg har liksom skjøvet det under teppet, og det var herlig å få ryddet. 😉

 10. Utrolig flott at dere klarer å være så ærlige med hverandre. OG ikke minst at du møter så stor forståelse fra mannen din. Håper lysten og følelsene kryper frem fra hiet sitt snart.

  Lykke til med sølibatlivet..Jeg er der jeg også, om ufrivillig på denne kanten. *ler*

  *klem*

  1. Ærlighet og respekt er utrolig viktig i et forhold! Kanskje mer enn jeg aner…

   Å ikke få noe, er effektivt til å få lyst på… uansett om det er valgt eller ufrivillig.

   Nå gidder jeg f.eks. ikke hente et glass vann, men når vannet er stengt, så er jeg utrolig tørst. Merkelig. 😉

   *klem*

    1. Omvendt psykologi på sitt beste. 😉

     Som foreldre, har vi lært å utnytte det. Så nå bruker vi egentlig bare knepene på oss selv…

 11. Må slutte meg til de andre her, høres ut som dere er veldig forståelsesfulle med hverandre!
  Dette er kanskje et rart spørsmål, men jeg ble så nysgjerrig med tanken bak bildet (hånden med nøkkelen)? Hvordan relaterer det til posten (om du da vil spoile det 😛 )?

  1. Tja, dette er et sånt innlegg jeg som jeg synes er vanskelig å illustrere. Men jeg tenkte at noe var jo låst for oss selv om vi hadde nøkkelen. Vi låser jo huset når vi ikke er hjemme. Så da låser vi vel sexen inne når vi ikke har det? Eller noe sånt.

   Skulle gjerne funnet på noe smartere. 😂

    1. Ooo… det var en heftig historie!

     Jeg må innrømme at jeg tenkte litt på kyskhetsbelter da jeg valgte tegning. Der blir jo noen muligheter låst inne. 😉
     Riktignok har vi aldri prøvd sånne (og tror ikke vi kommer til å gjøre det heller), men vi har lekt en del med flere typer «mentale kyskhetsbelter». Altså at han bestemmer når jeg får komme og motsatt. Det kan være litt gøy. 💜

     Her er «reglene» vi bruker og et eksempel.

     1. Ja, akkurat varianten med fysiske kyskhetsbelter er kanskje for spesielt interesserte. Liker tanken med «mentale kyskhetsbelter». Takk for linker!

      1. Jeg tror aldri han hadde gått med på de fysiske! Men de mentale har vi hatt mye moro med. Det er liksom blitt en greie hos oss. 💜

       1. Ja, ikke sant? Her bruker vi også «mentale kyskhetsbelter» og har mye moro med det. Men vi har faktisk også et fysisk kyskhetsbelte (nysgjerrigheten tok overhånd). Bruker det en sjelden gang, typisk når jeg sliter med å holde fingrene fra fatet… 😛 Da gir jeg henne nøkkelen og sier at jeg trenger litt hjelp, og det pleier hun å synes er veldig gøy. Som regel har jeg det på resten av dagen. Har aldri brukt det fast, og vet heller ikke om det kommer til å skje. Jeg tror jeg kunne vært villig til å prøve om hun hadde syntes det virket gøy, men foreløpig har hun ikke uttrykt noe behov for det og da ser ikke jeg behovet heller.

        Tror uansett at kyskhetsbelter (fysiske eller mentale) kan være en fin lek, både når begge har mye lyst og når den ene har mest lyst. Om han har mest lyst (som jevnt over er tilfelle hos oss) kan det ta bort sex-press fra henne, samtidig som forholdet bevarer noe av det lekne og seksuelle når han må holde seg for henne. Det krever nok både tålmodighet og lekenhet fra begge parter, men det kan være veldig fint. For oss har dette faktisk vært spesielt forløsende i perioder der hun har mindre lyst og trenger litt space (jamfør blogg-posten din). Men det kan nok ha forskjellige funksjoner for forskjellige par.

        1. «Jeg trenger litt hjelp»… herlig. 💜
         Det du gjør er jo å både vise henne at du har lyst på henne og at du respekterer at hun ikke ønsker noe press.

         Men, ja, jeg har tro på at lekenhet og aksept er utrolig viktig i et forhold. Og kanskje særlig i sexlivet. Det å finne måter som tar bort sexpress i perioder, er deilig befriende synes jeg.

         Jeg tror du har rett i at forskjellige forbud vil ha forskjellige funksjoner for forskjellige par. Metoder vi ser på som befriende, tror jeg andre kan se på som krevende. Og motsatt. Så det gjelder liksom for hvert par å finne det som fungerer for dem. 💜

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *