Kan jeg som kristen, stille kritiske spørsmål til Bibelen?

Ja, absolutt! Det synes jeg er lurt.

Bibelen har tross alt overlevd noen år, så den bør tåle mine kritiske spørsmål. Min erfaring er at hvis jeg går til Bibelen med mine spørsmål, så får jeg svar.

Skriften alene

Sola scriptura, sa Luther. Det vil si at Skriften er høyeste autoritet på alt som gjelder tro. På Luthers tid var det mange oppfatninger, tradisjoner og praksiser som ikke hadde støtte i Bibelen. Det har vi i dag også.

Min erfaring er at mange som ikke tror på Gud, har andre oppfatninger om Gud enn de som tror på Gud. Når noen beskriver den guden de ikke tror på, må jeg bare nikke og si at en sånn gud tror ikke jeg på heller. De beskriver ikke samme Gud som jeg finner i Bibelen.

Min erfaring er også at mange stoler mer på hva andre kristne, en pastor/prest eller en kritiker sier, enn det som står i Bibelen. Vi har rett og slett for liten kunnskap om hva som faktisk står i Bibelen og da kan en feiloppfatning fort vokse seg stor.

Jeg liker historien om da Paulus og Silas var på misjonsreise for å spre det glade budskap (evangeliet) om at Jesus var den messias jødene hadde ventet på. Jødene i Berøa hørte på dem, men sjekket skriftene grundig for å se om det misjonærene sa, stemte. Det er et godt prinsipp.

Så snart det ble natt, sendte brødrene Paulus og Silas til Berøa. Da de var kommet dit, gikk de til jødenes synagoge. Jødene der var mer høysinnet enn de i Tessalonika, og de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om det stemte.

Apostlenes gjerninger 17,10-11

Hva er «riktig» lesing av Bibelen?

Noe som fascinerer meg er hvor mange måter Bibelen kan leses på. Å lese tvers gjennom en bok gir en helt annen opplevelse enn å lese enkeltvers. Å leve seg inn i historien og forestille seg at man faktisk er til stede gir en helt annen opplevelse enn å gå til grunnteksten for å få en rikere forståelse av hva ordene betyr.

Noen tekster er vanskelige å tolke. Likevel tror jeg ikke vi trenger å være teologer for å lese og forstå Bibelen. Jeg forstår ikke alt. Langt derifra. Men jeg forstår det jeg trenger å forstå. Og jeg forstår stadig mer jo mer jeg leser og stiller spørsmål ved det jeg leser.

Det er veldig enkelt å lete i Bibelen etter vers som støtter din oppfatning, ta det ut av sammenhengen og tolke det på tvers av alt annet som står i Bibelen. Da oppstår lett store misforståelser og motvilje.

Det er mye vanskeligere å lese Bibelen med åpent sinn, forberedt på å endre sine egne oppfatninger. Vi trenger ydmykhet – ikke stolthet – når vi leser Bibelen.

Hvis du vil forstå en tekst, kan du ta utgangspunkt i disse prinsippene:

1. Litterær sammenheng

Hvilken sjanger har teksten? Er det læresetninger, dikt eller fortellinger?

I mange kapitler fortelles historiene slik de faktisk skjedde. De er ikke pyntet på og heller ikke alltid vurdert som godt eller ondt. Selv om det står i Bibelen om flerkoneri, drap, incest, utroskap og sjalusi betyr det ikke at vi skal gjøre det samme. Likevel er det en del av historien.

2. Historisk sammenheng

Hvilken geografisk, historisk og kulturell sammenheng står teksten i?

Vi lever i en annen tid og kultur enn menneskene på Bibelens tid. Og mange av de merkelige påbudene i Bibelen, skyldes nettopp det. I Moseloven står det f.eks. at folk måtte grave ned avføringen sin på et fast sted utenfor leiren (5. Mos 23,12). Et genialt påbud den gangen siden de bodde i en enorm teltleir der sykdom lett kunne spre seg. I dag vil jeg likevel anbefale folk å gå på do innendørs. På et toalett.

Jeg tror vi hadde spart oss for mye usikkerhet, hvis vi hadde innsett at en del påbud og lure tips ble gitt for å få samfunnet den gang til å fungere og i stedet lett etter prinsippene bak påbudene.

3. Teologisk sammenheng

Hva sier andre vers i Bibelen om samme tema?

Et viktig tema, nevnes alltid mer enn en gang. Og hvis du ikke finner andre vers om samme tema, må alt fortsatt tolkes i lys av hovedprinsippene i Bibelen.

Hvis enkeltvers bryter med hovedbudskapene i Bibelen, ja, da har vi sannsynligvis tolket dem feil. Alternativt har vi feil inntrykk av hovedbudskapene. Selv har jeg måttet justere mine syn på både enkeltvers og hovedbudskap flere ganger. Og jeg regner med at jeg fortsetter med det langt inn i evigheten.

4. Aktuell sammenheng

Hvilken sammenheng står verset i?

Jeg kan si både «skynd deg» og «ta det det rolig» til mine barn. Avhengig av situasjonen. Det betyr ikke at jeg er vaklevoren, men at forskjellige situasjoner krever forskjellige reaksjoner.

Kan det tenkes at de første leserne fikk noe annet ut av teksten enn det vi gjør i dag? Hva er de grunnleggende prinsippene som vi kan bruke i dag?

Konklusjon

Jeg tror at Bibelen tåler våre ærlige spørsmål. Og jeg tror at vi finner svar dersom vi leter. Jeg tror også at mange av våre konflikter og feiloppfatninger kan oppklares med å se enkeltpåstander i en større sammenheng.

I mine øyne er Bibelen både en av de mest misbrukte bøkene i historien og samtidig en av de mest fantastiske bøkene i historien. Den er blitt brukt til å undertrykke og slå andre i hodet med, men den er også brukt til å løfte opp og styrke.

Derfor vil jeg oppfordre både meg selv og andre til å møte Bibelen med et åpent sinn og stille de kritiske spørsmålene. Da tror jeg at Bibelen vil få den plassen den fortjener.

• • • • •

Flere innlegg fra samme serie

Kan jeg som kristen, ha analsex?

Både han og hun har mange nerver i anus. Særlig rett ved inngangen. Derfor er det egentlig ikke så merkelig...
Les mer

Kan jeg som kristen, like BDSM?

Kristen og BDSM i samme setning? Det er kanskje ikke hver dag du ser. Og jeg må ærlig innrømme at...
Les mer

Kan jeg som kristen, forsvare homofili?

Jeg er heterofil. Og veldig glad for det. Det gjør livet mitt enklere. Homofile har møtt urettferdig mye motgang opp...
Les mer

Kan jeg som kristen, stille kritiske spørsmål til Bibelen?

Ja, absolutt! Det synes jeg er lurt. Bibelen har tross alt overlevd noen år, så den bør tåle mine kritiske...
Les mer

Kan jeg som kristen, onanere?

Ja. Hvorfor skulle vi ikke det? Den eneste som kan avgjøre om du skal masturbere, er deg selv. Det er...
Les mer

Kan jeg som kristen, ha oralsex?

Ja. Og jeg elsker det. (mer…)
Les mer

Kan jeg som kristen, ha sex før ekteskap?

Jeg er vokst opp i et konservativt kristent miljø der idealet var å vente med sex til man ble gift....
Les mer

Kan jeg som kristen, drikke alkohol?

I noen kristne miljøer er det vanlig å være avhold. Andre mener alkohol er helt greit. Noen mener det er...
Les mer

Les gjerne innledningen til serien: Hva har jeg lov til som kristen?

• • • • 💜 • • • •

3 kommentarer til «Kan jeg som kristen, stille kritiske spørsmål til Bibelen?»

 1. Veldig opplysende og fin gjennomgang. Ja, det er viktig å ikke bli herre over ordet, men ha en ydmyk og åpen innstilling hva ordet kan gi deg. Enig at det å kunne teste utsagn/ forkynnelse med skriften er viktig (som de i Berøa). Det å undre seg og stille kritiske spørsmål er et sunnhetstegn.

  En måte å lettere forstå Bibelen er å kunne skille mellom det nye og gamle testamentet. Det nye testamentet er jo den nye «kontrakt» (pakt) til hele verden, som Gud har gitt oss gjennom Jesus Kristus. Kanskje lettere å starte der, og så ta det gamle testamentet etterpå?

  1. Jeg må innrømme at jeg liker det gamle testamente. Historiene er ikke pyntet på. Det står mye fælt der – ikke fordi det som skjedde var Guds vilje, men fordi det skjedde. Jeg har også funnet mange perler der. Samtidig utfordrer teksten meg og det liker jeg. Men det er utrolig viktig å ikke ta versene helt ut av sammenhengen! Veldig sunt å være kritisk.

   Uansett, jeg er er enig: Lurt å begynne i det nye testamente! Spesielt med historiene om Jesus.

   1. Ikke så rart av at mange av de spennende søndagsskoletekstene kommer fra GT. Hørte på radioen en som var blitt slukt av en hval og spyttet ut igjen. Jonas i GT ville ha syntes det var morsomt😂

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *