Kan jeg som kristen, ha analsex?

Både han og hun har mange nerver i anus. Særlig rett ved inngangen. Derfor er det egentlig ikke så merkelig at mange liker analsex.

Hvis du er blant dem som ikke liker det, så vit at det også er normalt. Du velger hva du vil og ikke vil. Og ingen skal tvinge deg eller forvente noe av deg dersom du ikke vil. Så ikke la deg overtale hvis du ikke vil. Du er ikke kjip bare fordi du setter grenser for deg selv.

Personlig har jeg ingen moralske kvaler mot analsex, men jeg synes ofte det er vondt. Siden vi har lite kompetanse her, finner dere lite på fiolsex om analsex. Beklager.

Hva er analsex?

Analsex brukes om alt fra lett stimulering av anus med en finger, tunge eller plugg til full penetrering av henne eller ham med enten en penis eller en gjenstand (f.eks. sexleketøy).

Noen råd som går igjen på nettet

Analsex kan gjøre vondt hvis du ikke er avslappet eller ikke bruker nok glid. Siden anus ikke produserer glid på samme måte som skjeden, er det viktig å bruke godt med glidemiddel. Hvis en av dere får vondt eller det føles ukomfortabelt, stopp. (Det gjelder selvsagt alle former for sex.)

Kondom er lurt siden det er bakterier i tarmen som ikke bør komme i urinrøret eller skjeden.

Noen mener at analsex kan svekke lukkemuskulaturen, mens andre påstår at det overhodet ikke er tilfellet.

NHI advarer unge kvinner mot analsex fordi kvinners lukkemuskel tåler mindre enn menns, og analsex kan derfor gi permanente skader. Akkurat den advarselen kan være lurt å ta med seg.

Historiens syn på analsex

Gjennom historien har ulike kulturer hatt ulikt syn på analsex. Noen har vært mer positive enn andre. Analsex er ofte blitt fordømt, særlig av religiøse årsaker. Analsex er også brukt som en form for dominans over kvinner eller en nedkjempet fiende. Særlig analsex mellom menn er stigmatisert og i noen få land faktisk straffet med lemlestelse, halshugging eller brenning.

I mange vestlige land ble sex delt inn i det som er naturlig (samleie mellom mann og kvinne) og det som er unaturlig (samleie mellom to av samme kjønn, analsex og oralsex). Generelt har analsex vært tabu siden middelalderen. Analsex ble vanligvis sett på som frastøtende og forbundet med sykdom.

I moderne tid er analsex mer akseptert. Noen ser nå på analsex som en naturlig, behagelig og opphissende form for sex. Tallene varierer, men noen (kanskje rundt 20% for par i 20-årene) har jevnlig analsex og mange har forsøkt analsex.

Kilder:
- Vern LeRoy Bullough; Bonnie Bullough (1994). Human Sexuality: An Encyclopedia. Taylor & Francis. pp. 27–28. ISBN 0824079728.
- Unge kvinner og analsex (2022). Norsk Helseinformasjon (NHI).

Hva sier Bibelen om analsex?

Lite eller ingenting.

Analsex er nevnt kun underforstått i sammenheng med at menn ligger med menn slik som en ligger med en kvinne. Sånn sex må nødvendigvis være i analen.

Noen mener også at analsex var så upassende, at det er gjemt under uttrykk som «skammelige lidenskaper» og «unaturlig samliv» (f.eks. Rom 1,26-27).

Andre mener at siden Bibelen ikke nevner analsex, så er det heller ingen forbud mot det.

Jødenes strenge leveregler

Jesus kritiserte jødene for deres detaljerte og strenge lover. Disse lovene var muntlige overleveringer basert på Moseboken. Senere ble lovene skrevet ned i Toraen. Derfor er det litt interessant at de ortodokse jødenes Tora både nevner og tillater analsex:

En manns kone er tillatt for ham. Derfor kan en mann gjøre hva han vil med sin kone. Han kan være intim når han vil, kysse ethvert organ han ønsker, ha vaginalt eller analt samleie eller være fysisk intim uten samleie, forutsatt at han ikke slipper sæden forgjeves.

Mishneh Torah, Sefer Kedushah (The Book of Holiness), Issurei Biah, 21:9 (fritt oversatt fra engelsk)

Fioljentas kommentar: Jeg kan ikke nok om jødedommen til å tolke dette verset. Det kan virke som om at en mann har lov til alt uten å spørre kvinnen, men det er litt drøyt å påstå uten å ha lest resten (noe jeg ikke har). Likevel synes jeg det er interessant at jødenes Tora både nevner og tillater både analsex og oralsex. Hvis jødenes leveregler er strengere enn Bibelens, må Bibelens være mildere.

Fioljentas syn på analsex

Jeg ser ingen grunn til at kristne ikke kan nyte analsex hvis begge har lyst til det.

Men jeg synes også det er lurt å høre litt på advarslene fra NHI. Ikke fordi advarslene skal skremme oss fra analsex, men for å vite hva man skal følge med på slik at man ikke ender opp med varige skader.

Jeg kan forstå at analsex kan være godt selv om jeg personlig synes det er vondt. En finger og en liten plugg kan være overraskende godt når vi bruker mye glidemiddel etter et langt forspill. Men, en hel påle blir for mye av det gode for meg. Det skyldes rett og slett at jeg fikk hemorider etter å ha født.

Hvis dere liker analsex og ikke ser ut til å ta skade av det, nyt det. Hvis ikke, er det nok annet dere kan finne på. Sørg for å ha god kommunikasjon og eksperimenter slik at dere finner en form dere begge liker. Ingen skal føle seg tvunget til å gjøre noe de ikke selv ønsker.

• • • • •

Flere innlegg fra samme serie

Kan jeg som kristen, ha analsex?

Både han og hun har mange nerver i anus. Særlig rett ved inngangen. Derfor er det egentlig ikke så merkelig...
Les mer

Kan jeg som kristen, like BDSM?

Kristen og BDSM i samme setning? Det er kanskje ikke hver dag du ser. Og jeg må ærlig innrømme at...
Les mer

Kan jeg som kristen, forsvare homofili?

Jeg er heterofil. Og veldig glad for det. Det gjør livet mitt enklere. Homofile har møtt urettferdig mye motgang opp...
Les mer

Kan jeg som kristen, stille kritiske spørsmål til Bibelen?

Ja, absolutt! Det synes jeg er lurt. Bibelen har tross alt overlevd noen år, så den bør tåle mine kritiske...
Les mer

Kan jeg som kristen, onanere?

Ja. Hvorfor skulle vi ikke det? Den eneste som kan avgjøre om du skal masturbere, er deg selv. Det er...
Les mer

Kan jeg som kristen, ha oralsex?

Ja. Og jeg elsker det. (mer…)
Les mer

Kan jeg som kristen, ha sex før ekteskap?

Jeg er vokst opp i et konservativt kristent miljø der idealet var å vente med sex til man ble gift....
Les mer

Kan jeg som kristen, drikke alkohol?

I noen kristne miljøer er det vanlig å være avhold. Andre mener alkohol er helt greit. Noen mener det er...
Les mer

Les gjerne innledningen til serien: Hva har jeg lov til som kristen?

• • • • 💜 • • • •

14 kommentarer til «Kan jeg som kristen, ha analsex?»

 1. Dette sitatet kan kanskje tolkes som at det er mannen som er «sjef» i sexlivet. Her liker jeg at det i Bibelen står at «dere skal ikke nekte hverandre samliv», noe som viser til en gjensidighet. Det tenker jeg er viktig for et sunt sexliv.

  Men jeg liker denne tanken: at sammen med sin partner/ektefelle, kan man gjøre hva man vil. Slik forholder jeg meg til seksualiteten – alt mellom meg og min mann, er fritt fram. Slik forstår jeg også det Bibelen sier om sex.

  Litt interessant at dette sitatet nevner at sæden ikke skal slippes forgjeves. Slik jeg tolker det, skal det i prinsippet være en mulighet for at kvinnen kan bli gravid. Dette i tråd med DKKs lære, der f.eks. prevensjon er forbudt. Jeg lurer på om denne forståelsen kan ha opphav i historien om Onan, som jo egentlig omhandler noe helt annet. Eller om det handler om at man som mennesker ikke vil stille seg i veien for Guds vilje, men heller la det gå sin gang.

  1. Fint det du skriver om seksualiteten i et forhold. Gjøre godt med hverandre, frihet til å leke og utforske.

   Når det gjelder historien om Oman, så slår en del reflekser inn i meg på at skildringen omhandler en såret stolthet i familien over å ikke få videreført navn og slekt. Juda fant en løsning på sitt «eget» begjær, – og dommen han felte ovenfor sin svigerdatteren før han viste om at det var hans eget avkom hun bar på, viser jo litt av dobbeltmoralen som fant sted på den tid i et hiarkistisk system. Kvinnene måtte være kloke for å overleve. Å spille sæd var vel heller et tegn på «trass» ovenfor hva som var oppfattet som forventet på den tid (selv om det her blir omtalt som ondt i Herrens øyne).

  2. Jeg er veldig enig med deg i det med gjensidighet. Og der synes jeg Bibelen er tydelig, f.eks. «en hjelper som skal være hans like» (1. Mos 2,18), «underordne dere under hverandre» (Ef 5,21) og «dere skal ikke nekte hverandre samliv, hvis dere da ikke er blitt enige om det for en tid» (1. Kor 7,5). Som deg, mener jeg at alt er fritt frem mellom meg og min mann så sant begge er med på det. 🤗

   Jeg liker egentlig det sitatet fra Toraen. Jeg opplever det som veldig lite fordømmende. Og derfor sliter jeg med å tro at Bibelen er mer fordømmende. Forresten, hvis jeg hadde skrevet: «Alle typer sex er tillatt for deg sammen med partneren din» så betyr ikke det at du er «sjefen», men at jeg skriver til deg. Toraen skriver til menn.

   Det med å spille sæden på marken (og prevensjonsforbud blant katolikker) tipper jeg stammer fra historien om Onan. Men som dere begge skriver, tror jeg det handler om noe annet.

   1. Jeg også liker dette sitatet, og jeg liker tydeligheten – alt er lov, det er fritt fram. Jeg var ute etter å tolke litt her, men mente på ingen måte at dette nødvendigvis går på bekostning – bare en tolkning hvor mannen framstår som pådriveren, om man kan si det slik. Jeg har også hørt at det står at kvinnen også skal ha glede av seksuallivet – noe jeg også synes er fint. Så det var altså ingen kritikk til jødedommen, mer en spekulasjon.

 2. Beklager en litt lav teologisk standard på min tolkning av Onan. Med tanke om at «Summen av ditt ord er sannhet»(salme 119:160), kan det å finne hovedlinjer i Bibelen være interessant. Jeg er klar over forskjellen på åndelig og «kjødelig» tolkning. Min havner i siste kategori uten at det er feil, siden det fullt lovt å undres underveis i sin tro.

  I alle tider har vi forsøkt å finne grunner til at mennesker blir syke eller får en tidlig bortgang. Guds straff? Lite tro? Skjebnen? Var Onans spill av sæd en slags «påstått grunn» for hans tidlige død? Og dermed fått leve videre som en sannhet? Vi vet at mange Guds menn og kvinner har fått en altfor tidlig død. Grunn?

  Jeg synes Jesus tar et oppgjør med slik tankegang når de møter en blind mann. Disiplene undres og spør; «Rabbi, hvem har syndet, han eller foreldrene hans, siden han ble født blind? Jesus svarte: Verken han eller foreldrene hans har syndet. Men det er skjedd for at Guds gjerninger skulle åpenbares på ham.»
  ‭‭Johannes‬ ‭9:2-3‬ ‭NB‬‬
  https://www.bible.com/102/jhn.9.2-3.nb

  Og så til det opprinnelige spørsmål om kristne kan ha analsex? Det er nok mange helsemessige grunner til at vi ikke burde ha det. Hiv/ Aids har jo bla kostet bortimot 30-40 mill menneskes liv, mye pga av smitte via anus (FHI skriver at «analt samleie regnes som mest risikofylt» for denne type smitte). Med beskyttelse som nevnt, er risiko for ulike sykdommer mye redusert (hvis man er disiplinert). I faste forhold er egentlig risiko for all type kjønnssykdom svært liten. Teologisk mener jeg også at det er fritt fram å forsøke dette, mellom par som er trygge, enige og har gitt seg til hverandre.

  Hos energifruen er derimot anus «no go», dvs litt finger stimulans er tillatt. Vi lever godt med det, og har utrolig mye annet spennende å finne på. 🤗

  1. Interessant det du skriver om Onan. Jeg har lagt merke til at Gud ofte tar/får (?) skylden for det onde som skjer i GT, mens vi i dag forklarer med «naturlige årsaker». Jobs bok tar jo et oppgjør med at synd er direkte årsak til problemer. Og som du skriver, peker jo også Jesus på at ulykke ikke skyldes synd. Jeg har ikke sett det i sammenheng med Onan. Interessante tanker. 🧐

   Analsex har jo tradisjonelt et dårlig rykte pga. spredning av HIV/AIDS (og dessverre er mye sant i ryktene), men samleie og munnsex er jo også i risikosonen ifølge FHI. I mine øyne er kondom smart hvis en part er smittet eller man ikke er i et fast forhold. 👍

 3. Det var det jeg mente med å være disiplinert selv om man bruker kondom. Smitte skjer jo via munn også.

  Ikke for å ta gleden bort under kyssestafetten, men… En nederlandsk studie har funnet ut at kyss som varer i ti sekunder, fører til at 80 millioner bakterier overføres mellom dere. Det er KK som referer fra denne studien, og som er publisert i tidsskriftet BioMed Central. 😉😎

  1. Så mye!!!

   Jaja… mannen min og jeg har tydeligvis en ganske stor felles bakteriepool. Håper det er positivt. 😉

   1. Ja, forskerne fant ut at parene som tungekysset minst ni ganger om dagen, i stor grad delte bakterieflora.😘
    Det forskes ennå på virkningen. Min teori er at det må være utdelt positivt å dele «alt» i lange stabile forhold.😜

 4. Etter lesning på diverse sosiale medier (og egen erfaring), er det ofte vi menn som er pådrivere for å utforske sex og anus. Jeg tror det er viktig (som også Fiolsex understreker) og at begge parter i tilfelle må ønske det.

  Forsking.no viser til en stor studie av kvinner og analsex (som kan være nyttig å lese for menn). De skriver blant annet i artikkelen; «basert på tusenvis av kvinners seksuelle erfaringer bør vi slutte å tenke på anus som en inngang som skal penetreres».

  Studien viser til at et stort flertall av kvinner (som liker stimuli bak), heller liker ytre berøring i området rundt anus/ eller ytterst åpningen for å oppnå større nytelse.

  Se artikkelen her; (https://forskning.no/menneskekroppen-samliv-sex/analsex-kvinner-forteller-at-disse-tre-teknikkene-gir-dem-storre-nytelse/2056491).

  1. Det var en interessant artikkel. Takk.

   Jeg kjenner meg igjen i at berøring er bedre enn penetrering der bak. ☺️

 5. Vi er så forskjellige, noen liker mora, andre liker dattera. Selv har vi ikke analsex, det tiltaler oss ikke. Berre i tanken er det for oss helt vilt og utenkelig. Heller ikke på film.Vi vel bort slike filmer. Vi er vel ganske pripne og gammeldags når det kommer til stykke. Vaginalt samleie er for oss topp, og her er vi ikke veldig opptatt av det tekniske. Og so er min kone veldig lettpult. Men anal sex går ikke ut over noen, og da sys jeg det må være helt greit at noen liker det. Mer enn greit og. Folk må få nyte på sin måte.

  1. Enig!

   Det er og har vært mye fordommer mot analsex opp gjennom historien, men hvis begge har glede av det, synes jeg det er helt greit!
   Personlig liker jeg det ikke og det tenker jeg også er helt greit. Jeg tenker at det ikke handler om å være gammeldags, men at enhver får lov til å sette de grensene de selv er komfortable med. 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar

Vi har alle noe å lære av hverandre Obligatoriske felt er merket med *